På 50 år har han solgt motorsykler til en verdi av mer enn 1 milliard kroner: Per Almestrand og MC-Huset Nydal AS er den norske forhandlerlegenden!

Bjørn Richard Johansen
Per Anders Almestrand (73 – og til høyre i forsidebildet) er en spreking. Kundeservice betyr alt. Butikken på Hamar ble startet i 1947 og har i dag kunder fra hele landet. Samlet har selskapet omsatt for mer enn en milliard siden etableringen. Gjennom det siste året har jeg truffet han på MC og snøscooter, samt i butikken i Nydal på Hamar hvor han trives best i det mest moderne klargjøringsbygget vis-a-vis forretningen. MC, ATV og snøscooter og utstyr sikrer butikken en omsetning på rett over 70 millioner kroner i 2019. Videre eier selskapet tomten og eiendommene så det er en bunnsolid forhandler å gjøre en god handel hos. Han har aldri angret på at han tok sjansen på å overta butikken i januar 1971 da den forrige eieren flyttet til Australia.

I en serie fremover vil vi møte en rekke av de viktigste personlighetene i MC-Norge og Norden. Her møter du Per Almestrand. (Link til flere intervjuer i slutten av artikkelen.)

Det står alltid en dyktig kvinne bak. Per og hans kjære Aagot. Hun er Sjefen og han er alt muligmann. Det finnes ikke en MC-lyd han ikke kan tolke og reparere. Når både han og henne også liker salg må det bli en suksess.

MC-har blitt kultur

Almestrand er en av de som gleder seg over at det er tidenes MC-salg i Norge. Han og kona Aagot er ansvarlig for den suksessfulle familiebedriften MC-Huset i Hamar. Videre jobber flere av barna i butikken. Stine jobber på kontoret og har personalansvaret. Anne Marte er utstyrsansvarlig. Rune jobber med salg av Honda.

– Aktiv jobbing for å få ned avgiftene i Norge i regi av MCF (Motorsykkelimportørenes forening), NMCU (Norges Motorcykkel Union) og Forhandlerforeningen med flere har gitt kundene mulighet til å kjøpe trygge, moderne og nye motorsykler, forteller Per Almestrand som vi møter til en god MC-prat. Han kom inn i miljøet gjennom å være en del av et motormiljø på Lillehammer i 1963. Motorcross-talentet fikk da mulighet til å utvikle seg på crossbanen på Jørstadmoen.

Treningsøkt før siste NM runde i Tønsberg høsten 1969. Her fra Hovemoen på Lillehammer. Per på en gamle CZ 250 tilhørende Ragnar Snellingen foran mens Jens Olsen kjører en gamle sykkelen eid av Carl Reidar Andersen.

Det finnes så mange minner.
– Helt siden jeg i 1968 kjørte en Triumph 650 og møttes på Youngstorget på onsdager for å kjøre utom Tyrigrava og videre til «hjulet på Mosseveien» har jeg vært engasjert MC-entusiast. Det varmet derfor stort når jeg i fjor leste at Kulturminnefondet hadde bevilget 1 million kroner for å bidra til oppussingen av Tyrigrava som nå er eid av KNA, Kongelig Norsk Automobilklub. Det skal bli stort å se hvor flott dette bygget blir når det er ferdig modernisert og tilpasset MC, bil og classic car våren 2021, forteller en engasjert Per Almestrand.

Tyrigrava har blitt pusset opp og har nylig fjernet presenning. KNA og Norsk Veteranvogn Klubb (NVK) med bistand fra Kulturminnefondet står for moderniseringen av det ærverdige bygget. Foto tatt 18. juli 2020.

Fire NM-gull

Kontoret til Per kunne vært omgjort til et foto-historisk museum. På veggene henger det bilder fra en utrolig fargerik og spennende MC-karriere.
– Ja jeg bør kanskje gjøre noe for å få flere bilder ut i lokalene, og i mitt favorittbygg som er klargjøringsbygget, sier butikkens senior med et smil.

Ingen ting å si på kjørestilen. Per i kjent stil i yngre dager.

I 1969 ble Per Almestrand norsk mester i motocross og ble raskt en kjent person innad i motorsykkelmiljøet over hele Norge. Sakte, men sikkert bygde han seg opp et enormt kontaktnett som han i alle år har dratt nytte av i jobbsammenheng. Almestrand kan slå i bordet med ikke mindre enn fire NM-gull og flere gode internasjonale plasseringer.

– Salg er morsomt. Videre er det klart at fortiden som motocrossutøver har ikke vært noen ulempe, men det er først og fremst dyktige ansatte og mye bransjekunnskap som ligger bak suksessen vår, kommenterer Almestrand.

Rune Almestrand i dag avbildet med Trond Olsen, Treffgeneral for Straand Treffet 2020 som stoppet innom MC-Huset Nydal.
På verkstedet møter du Stephen, Johnny, Magne, Håko, Fredrik og Mats. Johnny Løvberg fra Brumunddal som har vært ansatt i hele 38 år

MC Huset Nydal

Bare kjent som Per blant alle er han en legende i det norske MC, ATV og snøscooter markedet.
– Vi er den MC-butikken med lengst bransjeerfaring i Norge, sier Per Almestrand. På laget har han også mekanikker Johnny Løvberg fra Brumunddal som har vært ansatt i hele 38 år.

Kjøreutstyr; Anne Marte, Delelager; Karianne og Lars Erik.

– Dyktige ansatte har alt å bety for oss og våre kunder. Og her i Nydal har vi mange av dem, sier Per. Kunder over hele Østlandet er også vant til å bestille henting om høsten og levering av MC ved at Per kjører varebilen ut til kundene for en rimelig penge. Det har utvidet nedslagsfeltet for butikken betydelig lenge før internett gjorde markedet nasjonalt. Når vinteren kommer etter årets sesong vil mer enn 300 sykler holde vintervarmen i lokalene i Nydalen. Disse betyr mye jobb med service gjennom vinteren.

Per og Aagot har investert i leilighet. Den måtte selvsagt ha utsikt over nettopp: MC Huset Nydal sine lokaler! De ser du i bak Per her.

MC-Huset Nydal AS eller Birger Engeli motorsykkelverksted som det het opprinnelig, ble startet i 1947 av speedwaykjøreren Birger Engeli. De opprinnelige lokalene lå bare 500-600 meter fra dagens beliggenhet. I 1970 ble crosskjøreren Per Almestrand ansatt som mekaniker. Det finnes ikke en maskinlyd som ikke kan tolkes av Per, heter det. Per overtok virksomheten i 1971, og fikk forhandlerretten på Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki og Norton. I 1979 flyttet Per Almestrand inn i de nybygde lokalene i Nydal, 6 km nord for Hamar og skiftet navn på firmaet til MC-Huset. Den gangen var det seks ansatte i bedriften, mens det i dag er 20 som jobber med å betjene kunder fra hele landet i MC-Huset.

Fabrikksbesøk på Hondafabrikken i Japan for noen år siden.

Nettet blir stadig viktigere

– I dag er det faktisk mange som kjøper MC via nettet. Dette er nok en utvikling vi bare har sett starten av, men alle vet at vi har all kompetanse som skal til her i butikken og på verkstedet om de skulle få behov for service etter selve handelen på nettet, understreker Almestrand. Videre er det jo nå helt normalt å komme på jobb hvor kunder har bestilt time for service eller sendt bestillinger via nett og på e-post. Sånn sett har vi jo dermed døgnåpent, sier entusiasten på nesten 1,90 med et smil.

Aagot sikrer fokus på debet og kredit.
Per liker salg og alt som kan skrues og skiftes på av deler.

– I dag selger vi to av de mestselgende merkene i Norge; BMW og Honda. Vi selger også mopeder og scootere fra Vespa, Piaggio og Peugot, lettsykler fra Aprilia, samt ATV fra TGB. Kona Aagot Almestrand er daglig leder og medeier. Anne Marte Almestrand, datter av Per og Aagot, er ansvarlig for kjøreutstyr. Hun er også medeier. Det er også Rune ‘Ludvik’ Johansen som er ansvarlig for salg av BMW MC. Han har jobbet i bedriften siden 1996. Svigersønn Håkon, medeier og verksmester med mesterbrev. Rune (sønn av Per) er medeier og har faktisk jobbet i butikken siden han var 14 år.

Tidenes år i 2020

Det så ille ut når Covid-19 satte inn i mars. Vi tenkte: Dette blir litt av et jubileumsår. Men så løsnet det i forbindelse med påsken. Siden har det vært et trykk i markedet etter MC. Vi vet også at MCF, Motorsykkelimportørenes Forening og Opplysningsrådet for Veitrafikken har meldt om rekordhøyt salg av MC i år. (Se egen sak: https://www.reitwagen.no/solid-mc-salg-forste-halvar-2020/).

Når du besøker MC Huset Hamar bør du spørre om å se kontoret til Per. Her bør du gå rundt å få med deg alle medieoppslagene og bildene i rammer. Alle har en historie. Som her: Rune. Rune på min Honda CBX 1000 i 1978. Han fikk tidlig sansen for Honda. I dag er han en av de som selger flest Honda MC i Norge. Bildet er tatt på Engeli’s Eftf. MC verksted som ble etablert av speedway-kjøreren Birger Engeli i 1947. Firmaet skiftet navn til MC-Huset Nydal i 1979.

– Corona har medført at mange som har hatt førerkortet, men ikke har kjørt sykkel på noen år har kommet tilbake til MC-butikkene igjen. Dette er nok en medvirkende årsak til at vi har så rekordhøyt salg av MC i år, mener Per Almestrand. Vi tror dette blir tidenes år for oss om det fortsetter som det ser ut nå i midten av juli 2020, avslutter 50 års jubilanten.

 

Per på en av sine flotteste dager. Mjøsrunden 1. mai. I år ble den amputert pga. Corona men neste år lover Per igjen ny rekord i deltakelse!

Kort om:

Navn:
Per Almestrand

Rolle:
Selger, visergutt og altmuligmann for kunder fra hele landet hos MC-Huset hvor han også er styreleder. Startet med Motocross i 1964 og kjørte aktivt i 40 år. NM 1: 250 klassen i 1969, 500 klassen i 1973. Oldstarklassen i 1990 og 1991. Kjørt flere nordiske mesterskap med sidevognscross. To 2. plasser i nordisk sidevognscross.

Bor:
I Nydalsenga 30B på Furnes ved Hamar. Kjøpt seg leilighet for å dyrke hobbyen sin!

Familie:
Gift med Aagot og har tre barn.

Kjører:
Goldwing, Honda CBX 1000. Demosykler og ATV. Alt som kan bevege seg på to hjul og belter.

Medlem i:
Medlem av Norsk Motorcykkel Union, NMCU. Medlem og ildsjel for en rekke MC-klubber, cross-bane prosjekter opp igjennom årene.

Hobbyer:
Slapper godt av på hytta i Stöten i Sverige, rett over grensen fra Trysil. Der finnes et eldorado av gode snøscooter traseer om vinteren, ATV-veier om sommeren og et ypperlig område å kjøre motorsykkel i.

Kjørt i 2019 og plan for 2020:
Årets høydepunkt for oss er Mjøsa Rundt. Det ble kjørt første gang i 1972 av 6 personer. Nå er det 6-7000 som kjører det på en godværsdag. I år ble det imidlertid et helt spesielt arrangement uten fellessamling som følge av Covid-19 situasjonen med bare 50 deltakere etter samråd med Politiet og fylkeslegen i Innlandet. Kjører mest diverse småturer. Men elsker også å kjøre snøscooterturer i Sverige om vinteren fra hytta i Stöten i Selen.

 

Mer på nett:

www.mc-huset.no

https://www.facebook.com/mchusetnydal

Bilde fra ett Nordisk løp i sidevognscross på Gihlemoen ved Ilseng tidlig på 80-tallet. Den heldige burkslaven her heter Ola Stramrud og jobber i dag som selger på MC-Huset Nydal.

Andre profiler i MC-bransjen du kan lese mer om i Reitwagen.no:

Møt Bård Vikestad: Ny sjef på plass i NMCU over sommeren

MCF-general på to hjul Importørene rigger seg for vekst!

Tilbake på to hjul! Presidenten gleder seg til våren

Teologen som ble NMCU-frelst! Dolomittene, 14.000 kilometer, KTM 1290 Adventure S

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend