«Lifjell Rundt» - Ett spennende snøscooter initiativ i Telemark

Bjørn Richard Johansen
Lifjell Snøscooterklubb er i farta og nå skjer det spennende ting på snøscootersiden i Telemark. «Lifjell Rundt» er etablert som ett spennende snøscooter initiativ i regi av foreningen for å få etablert snøscooterløyper i Notodden, Hjartdal og Seljord i Midt-Telemark. Inspirasjon har de fra de fine løypene i Rauland i Vinje kommune.
Trond Hansen leder prosjektet sammen med en engasjert gjeng i bakkant her. Foto: Jens Marius Hammer, Telen.

Det var avisen Telen i Notodden som løftet frem saken i dag. Styret snøscooterklubben har ambisjoner om å samle hele miljøet rundt Lifjell i en felles interessegruppe «Lifjell Rundt». Sentralt som koordinator for initiativet står Lifjell Snøscooterklubb.

Erik Kirkvold, styreleder for SKFR, her sammen med Lars Monsen som driver Femund Lodge rett ved snøscooterløypene i Engerdal.

Stor ros fra SKFR
– Dette er et fantastisk initiativ. Stor heder til initiativtakerne i Notodden og Telemark, sier Erik Kirkvold som er leder for Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR. Her kan vi hjelpe det lokale initiativet med gode erfaringer fra andre tilsvarende prosjekter rundt om i Norge. Et godt eksempel er det som har skjedd i Engerdal i samarbeid mellom kommunen og den lokale snøscooterklubben (se mer i sak via linken her).

– Det å få etablert et felles miljø som sikrer fremdrift i prosjektet er et veldig godt første skritt, sier Erik Kirkvold til Reitwagen.no.


Forening stiftet

– Det er den nylig startede Notodden Snøscooterklubb som er pådriver bak prosjektet, skriver avisen Telen i en flott sak i dag. «Lifjell Rundt» har mål å samle snøscooterinteressene i Telemark til ett rike med gode løyper som er koblet sammen. Vi har sett hvor fantastisk det er blant annet i Engerdal i Innlandet, sier Trond Hansen som er leder for prosjektet. Han og broren Ronny Hansen er PR-ansvarlig i styret. Resten av styret består av styremedlemmene Bård Rinde Andersen, John Landsverk og Stig Bakka. Videre er Trym Helmersen utnevnt som ungdomskontakt.


Vil søke råd fra, Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR
– Vi vet det er viktig å utvikle dette over tid og vil her søke råd hos Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR, sier Trond Hansen. Engerdal i Innlandet (se YouTube video nede i denne saken) og Selbu i Trøndelag er to flotte eksempler vi har lest mye om. Videre har vi Rauland som modell her i Telemark, sier Trond Hansen til Reitwagen.


Rauland er forbilde i Telemark
– Vi ser hvor fantastisk det har blitt i Rauland med godkjente snøscooterløyper, etablerte rasteplasser med bålpanner og en disiplinert og fin snøscooterkultur, sier Trond Hansen til avisen Telen. Der har de 400 løyver og 20 dagsløyver som kan leies ut. Mange fra Notodden har etablert medlemskap i klubbene i Rauland for å få muligheten til å kjøre en tur på oppmerka og gode løyper. Det er ikke sjelden at vi drar 20 stykker oppover, sier Trond Hansen til lokalavisen i Notodden.

Trond Hansen er leder for foreningen og det prosjektet i Midt-Telemark.

– Vi har faktisk flere miljøer rundt Lifjell som vi kan samle i en klubb. På sikt ønsker vi å få vurdert godkjente løypenett som i Rauland. Vi har Lifjell som fire kommuner sogner til, vi har Blefjell, vi har Tuddal, Bondal og Hjartdal og vi har Sauheradfjellene og Skrim, sier Hansen til avisen Telen. Mulighetene er uante, men dette forutsetter selvsagt tillatelser fra både grunneiere, kommuner og myndighetene – så dette er ikke noe som oppstår over natta, men vi har en langsiktig strategi tufta på et felles ønske, sier broren Ronny Hansen i artikkelen.

Samling rundt bålpannen på snøscootertur i Telemark.

Bør være mulig å få det til
I vårt område har vi på Lifjell ikke problemstillinger med villrein eller annen fredning. Det samme i Sauheradfjella/Skrim. Det er faktisk lite av dette i området rundt Lifjell. Om vi da ser bort fra Vindeggen Brattefjell og Blefjell, sier Trond Hansen til Telen.


God forhold til de vi møter
– Når det gjelder forhold til skiløpere, er det velregulert. I Rauland har vi vikeplikt for skiløpere. Nylig skulle jeg krysse ei skiløype og hadde god tid til å krysse foran dem, men stoppet ventet og fikk smil og vink tilbake. Det handler om å opptre med respekt, sier Ronny Hansen. Kjøring i utmark er ikke tema. Her er det snakk om å få utviklet løyper vi må forholde oss til. Det handler om å forholde seg til de retningslinjene som gjelder i den enkelte kommunen om og når snøscootertraseer er på plass.

– Som du forstår er det stor interesse i snøscootermiljøene for å få til et samlende prosjekt, forteller en engasjert Trond Hansen til Reitwagen.no.

Tone Nymoen og Anne Lise Hegna på hver sin snøscooter. Foto: Jens Marius Hammer, Telen.

Unge og eldre, kvinner og menn
Tone Nymoen sier følgende til Telen: – Det var kosen med bål, det sosiale og det fine samholdet som fikk meg interessert. En medvirkende årsak til at jeg ble med, var vel også koronapandemien som strupte sosial omgang. Jeg følte en befrielse da vi dro ut i samlet flokk med 20 snøscootere i Rauland. Det føltes så godt, sier Tone Nymoen som ble bitt av basillen når hun så hvordan samboeren Trond og kameratene delte bilder og videoer fra sine turer på snøscooter. Nå har både hun perlevenner Anne Lise Hegna egne snøscootere. De to går løs på sin tredje sesong med snøscooterbasillen i kroppen. Og de nyter det, sier de til Telen.

Faksimile av oppslaget i Telen.

– Mange opplever det som en “guttegreie” dette med snøscooter, men det er absolutt noe for jenter og damer. Dessuten handler det om balanse, legge seg i svinger og også fart. Fysisk er det faktisk ganske slitsomt å kjøre aktivt, sier Anne Lise som blir tostemt med Tone når hun oppfordrer jenter og damer til å bli med:

– Kom igjen jenter, bli med, sier de to som har blitt ekstremt flinke til å tenne gode bål til glede for alle.

Faksimile av oppslaget i Telen.

Gleder oss til torsdag
– Torsdag til uken er Auto S i Semsveien arena for alt som kan krype og gå med interesse for snøscooter. Etter informasjonsmøtet som har som mål å verve medlemmer til den nye klubben, håper Hansen han ser konturene av et samlet snøscooterrike “Lifjell Rundt”.

Berømmer initiativet
– Dette er virkelig et godt initiativ, sier Ole Johnny Gampedalen som driver Auto S i Notodden. Han opplever stadig økende interesse for snøscooter i Midt-Telemark. Vi gleder oss stort til møtet på torsdag denne uken.

Ole Johnny Gampedalen som driver Auto S i Notodden gleder seg til møtet på torsdag.

Stor takk til Telen og Jens Marius Hammer for en rekke fotos.

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend