- WIMA - Bli trygg på grus

Bjørn Richard Johansen
WIMA står på for de kvinnelige motorsyklistene. Nylig gjennomførte WIMA Norway, ved WIMA Innlandet som arrangør, et heldagskurs med gruskjøring på agendaen. Vi møttes en søndag i juni i Lillehammer for å sette fokus på det å bli trygg og kjøre på grus, uansett hva slags motorsykkel du kjører.
Lene Sæther stod bak det gode gruskurset i regi av WIMA Innlandet. Foto Torunn Husum Bøhle

Stadig flere kvinner kjører MC i Norge
WIMA er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt i USA på 50-tallet for kvinnelige motorsyklister. I WIMA Norway er det plass til alle jenter på to hjul som ønsker kompetanse, mengdetrening, teknisk innsikt og fellesskap som gir trygghet og selvtillit og øker oddsene for at hver tur blir en power-trip med endorfiner, sjelefred og blanke blikk fra tilskuere.

WIMA har over 2.400 følgere over hele landet og er en av kvinnegrupperingene som vokser kraftig. Det samme ser vi i andre kvinnegrupper som The Litas med bl.a. The Litas Oslo.

Det er mange jenter som kvier seg litt for å bli med gutta på kjøring på grusveger. Det har lett for å gå litt fort når gutta gjerne ønsker å vise seg litt.

07: Ankomst Liomseter. Foto Lene Sæther

Solid initiativ fra Lene Sæther i WIMA Innlandet
Man blir også fortalt at man ikke kan kjøre på grusveger uten en ”grus-sykkel”. Dette ønsket Lene Sæther, leder for WIMA Innlandet å gjøre noe med og satset sammen med WIMA Norway og arrangerte WIMAs første gruskurs.

Fokuset var å bli trygg på grus, uansett hvilken motorsykkel du har.

Øvelser i veldig løs grus. Foto Lene Sæther

– Vi fikk høre i forkant av kurset, av ei som hadde sykkelen sin på service på et mc-verksted, at hun ble ledd av når hun sa at hun skulle være med på grus-kurs. Hun ble fortalt at hun ikke kunne det med sin motorsykkel, en Indian Scout. Greit nok det, det er ingen grus-sykkel, men allikevel ikke noe hinder for å kjøre på grusveger og å lære seg å bli trygg på grus, forteller en engasjert Lene Sæther til Reitwagen.no.

Fine grusveger. Foto Lene Sæther

8 damer og perfekt grus
Så, en søndag i juni, møttes 8 jenter hos Jarle Vårdal på Lillehammer for å lære mer om gruskjøring.

Basic teori hos kursleder Jarle Vårdal. Foto Lene Sæther

Jarle Vårdal har kjørt motorsykkel i over 40 år og har vært servicemann for Pål Anders Ullevålseter. De samarbeider også om arrangement med forskjellige kurs/turer på grus i Norge. Vårdal har bred og lang erfaring på det å kjøre motorsykkel, uansett type underlag, i både i Norge og utlandet.

Vi åtte hadde litt forskjellig erfaring, noen med ferske førerkort, noen som hadde kjørt i mange år, noen fra Innlandet, men også noen fra Viken og Trøndelag.
– Felles for oss alle at vi ønsket å bli tryggere på grusveger, sier Lene Sæther i WIMA. Det ble en veldig nyttig og lærerik dag.

Kurset startet med litt basic teori hvor Vårdal gikk gjennom bla balanse, tyngdepunkt og hva man kan forvente på løst underlag.

På veg inn i Langsua Nasjonalpark. Foto Torunn Husum Bøhle

Lærte sykkelens reaksjonsmønster
– Vi kjørte så til et grustak i nærhet hvor vi fortsatte med øvelser som blant annet gikk på bremsing og sving på veldig løst underlag, sier Lene Sæther. Her kunne vi kjenne hvordan sykkelen reagerte på underlaget, og vi ble litt mer vant til at sykkelen ”slenger litt”. Vi fikk kjenne litt på den følelsen du da får gjennom sykkelen, som blir helt annerledes på grus enn på asfalt. Det er når man blir vant til bevegelsene til sykkelen og vet hva som skjer, og hvorfor, man blir tryggere og får en fin tur.

Liomseter ligger idyllisk til. Foto Lene Sæther

Flotte grusveier og god guiding av Jarle Vårdal
Jarle Vårdal var lommekjent i området og etter at vi var ferdig i grustaket kjørte vi, via grusveger litt på kryss og tvers i området. Deretter gikk turen opp i Gausdalfjellene. Etter ca. 7 mil, hvor vi møtte både hester, kuer og sauer på vår vei, kom vi til Liomseter, ei betjent DNT hytte som ligger i naturskjønne omgivelser i Langsua Nasjonalpark. Der ble det tid til litt mat og drikke, samt utveksling av erfaringer underveis, før vi tok turen tilbake, omtrent samme vegen vi kjørte opp.

Og det er akkurat derfor vi i WIMA også ønsker å bli trygge på grus. Norge har så mange, litt bortgjemte flotte steder med kanskje noe ”kronglete” veger, men nå er det ingen grunn til å unngå disse stedene, tvert imot.

– Stor takk til jentene og instruktør for et vellykket kurs, forteller en engasjert Lene Sæther.

Instruktør Jarle Vårdal i aksjon.

Litt av tilbakemeldingene fra jentene:

– Knall fin dag med dere tøffe damene, tusen takk

– Var kjempe vellykket! Føler meg 100x mer trygg på grus etter i dag. Samt lært å få kontroll der man føler man ikke har kontroll! Gleder meg masse til gjentagelse en gang i fremtiden!

– Veldig bra kurs. Godt å kjenne seg tryggere på grus. Hadde aldri trodd at dette skulle bli så morsomt.

– Supert gruskurs. Veldig artig å delta på! Og jeg har fått mye mer selvtillit ved kjøring på grus. Trivelig å treffe flere damer som har liker å kjøre grusturer.

– Veldig morsomt å delta på, hadde masse energi etter kurset. Håper det blir satt opp kurs nr 2, neste etter nybegynner

– Takk for supert kurs. Det var skikkelig morsomt! Lærte masse! Og fikk øvet på det vi lærte på flotte veier i fin natur.

– Supert kurs. I stedet for å unngå grusveger kommer jeg nå til å oppsøke de.

Share via
Send this to a friend