NM i enduro 2020 på Jevnaker Motorklubb sin bane neste helg: Damene kommer for fullt innen enduro. Pål Anders Ullevålseter og Finlands Erro Remes, tre ganger verdensmester i Enduro, viser sine talenter

Bjørn Richard Johansen
Lørdag 1. og søndag 2. august er perfekt dag for å besøke Bergamoen for å se og lære Enduro. NM i enduro 2020 går over 2 dager i år. 1. og 2. august på Jevnaker Motorklubb sin bane på Bergamoen, rett ved Jevnaker. Ca. 1 times kjøring fra Oslo. Er du interessert i Enduro bør du ta en tur innom for å få med seg de mange enduro talentene samt for å lære deg egne ferdigheter gjennom gode samtaler med Enduro-ekspertene.
Foto: NMFSport.no

Gode Corona-tiltak på plass
– Med en litt annerledes sesong enn de fleste kunne se for seg, blir dette høydepunktet i år, sier Eirik Klinkenberg i Jevnaker Motorklubb til lokalavisen Ringerikes Blad. Det blir noen restriksjoner grunnet koronasituasjonen. Det betyr blant annet maks 200 deltakere. 100 utøvere pluss én serviceperson hver. Mer enn 50 frivillige er med å organisere arrangementet bl.a. med bistand fra Jevnaker ungdomskorps som er leid inn for å hjelpe til med arrangementet. Du kan følge utviklingen av konkurransen via telefon og nett slik at det er enkelt å se utviklingen gjennom løpene på lørdag og søndag. Enten om du står rundt løypa i terrenget på Bergamoen eller om du følger med fra andre steder i landet via internett.

Erro Remes kaster glans over NM i enduro neste helg. Foto: FXR Racing

Erro Remes kommer
Erro Remes fra Finland (35) og tre ganger verdensmester i enduro kommer også til Bergamoen neste helg. Han er total vinner six days ISDE, nr 2 i finske e-bike mesterskapet 2020 og kjører for Yamaha sitt fabrikks enduro team Johansson MPE Racing.

– Eero Remes fra Finland har blitt invitert til Jevnaker, og han kommer. En tredobbel verdensmester som Pål Anders Ullevålseter og resten av landslaget skal bryne seg hardt på, ifølge Klinkenberg.

Erro Remes i farta. Foto: FXR Racing

– Med store arealer som løypen går i, er det fullt mulig å se utøverne og selveste Eero Remes i full fart i skogen. Lørdag blir det etappekjøring med opp mot sju timer på motorsykkelen fra klokka 10. Søndag blir en spesial som er en rund bane. Tre timer kjøring i ett strekk, med start klokken 11.00, sier Klinkenberg. Grunnet koronasituasjonen er ikke publikum ønsket inne på selve området rundt depot og kiosk. Men det er fortsatt mulig å se topputøverne under NM ved å spre seg i skogsområdet langs løypa, sier Klinkenberg.

Erro Remes kommer seg frem. Uansett. Foto: FXR Racing

Pål Anders Ullevålseter kommer
– Enduro er en motorsykkelsport der det kjøres på baner i tøft terreng. Navnet er den italienske og spanske oversettelse av det engelske ordet «endurance», som på norsk betyr utholdenhet. Rally Dakar er et typisk enduro-løp. Pål Anders Ullevålseter er Norges mest kjente enduro- og rallyfører, og første nordmann som har gjennomført Rally Dakar, verdens lengste og farligste ørkenrally, sier Asbjørn Sletholt som er grenleder for enduro i Norsk Motorsportforbund til Reitwagen.no. Sletholt er også stevneleder for NM-arrangementet i enduro.

Pål Anders Ullevålseter skal til Jevnaker neste helg. Her fra test av bl.a. adventure-motorsykler og andre modeller i regi av MCF i Holmenkollen i juni. På NM-kan alle som er interessert i dette segmentet se og lære nye triks av de beste i enduro. 

Lørdag 1. august

– Dag en starter kl. 10 med etappe enduro hvor junior og senior kjører 10 runder å 40 minutter. På en runde er det 2 fartsetapper og transporter. Det er nivåkontroll før hver runde. Så etter drøye 7 timer vil der bli avgjort hvem som ligger best an til å vinne NM, forteller Asbjørn Sletholt. Det er 4 klasser; junior, senior, damer og veteran (over 50 år). Damer og veteran slipper med 8 runder og snaue 6 timer på banen den dagen.

Asbjørn Sletholt som er grenleder for enduro i Norsk Motorsportforbund til Reitwagen.no. Sletholt er også stevneleder for NM-arrangementet i enduro. Her i samtale med artikkelforfatter under Straand-Treffet i 2019.

Søndag 2. august
– Søndag er det “finale ” hvor det kjøres enduro spesial. Her er det om å gjøre å kjøre fortest i 3 timer for junior og senior og 2 timer før veteran og damer. Under søndagens konkurranse må alle greie seg selv. Vanligvis får de hjelp til bensinfylling og annen service. Skifte olje, skifte vesker m.m. er normalt noe de får hjelp til. Men som Covid-19 tiltak og for å unngå sammenstimling av mennesker er depot i år åpent kun for deltakerne, forteller Sletholt. De må selv gjøre alt arbeid i depot selv på søndagen.

Enduro startområdet under Straand-Treffet i 2019. Stor suksess hvor mange fikk mulighet til å prøve enduro for første gang. Et godt samarbeid med KTM sikret denne flotte løsningen, forteller Asbjørn Sletholt.

Spennende konkurranse
– Juniorklassen er den jevneste og her vil det bli kamp om pallen. Fjorårets vinner Håkon Engan Karlsen har vært skadet og er på vei over i seniorklassen. Etter han vil det bli konkurranse med Kevin Burud og Herman Ask som hete tips. Seniorklassen får besøk fra Finland med tre ganger verdensmester Ergo Remes i spissen, sier en engasjert Sletholt. Remes kjører for øvrig i samme team som Kevin Burud med Yamaha.

Fjorårets mester Ib Vegard Andersen vil kjøre for nok et NM. Even Heiby tar veien hjem fra Sverige og etter flere medaljer i NM og SM i cross vet han alt om hvor gassen er.

Endurodronning Irene Askeland
– Dameklassen blomstrer som aldri før og her stiller mangeårig endurodronning Irene Askeland i spissen. Hun vil få en stri jobb med de unge damene Mette Fidje og Vilde Marie Holt som begge blir trent av Pål Anders Ullevålseter, sier Sletholt. Evig unge Ullevålseter stiller for første gang i veteranklassen. Her vil han møte sin hardeste konkurrent i mange år, Gjermund Frostad. – Det skal bli spennende å få med seg, mener Sletholt.

Vilde Marie Holt deltar i NM Enduro damer. Et av de store talentene.

Pål Anders Ullevålseter er en norsk enduro- og rallyfører, og første nordmann som har gjennomført Rally Dakar, verdens lengste og farligste ørkenrally med en 2. Plass som beste plassering. Han kjørte motocross fra 1987 til 1996. Han har også flere år bak seg i VM Ørkenrally, og i 2004 tok han VM-tittelen sammenlagt. I 2006 ble det bronse sammenlagt og i alt har han deltatt hele 10 ganger. Ullevålseter er også landslagstrener for det norske landslaget i enduro. Han kjører fremdeles enduro og rally og lærer yngre utøvere og voksne interesserte å bli bedre i rally og enduro.

Gamle resultater finner du på asenduro.com. Der vil det også bli live timing under løpet. Pga Corona er det ikke noe opplegg for publikum, men det er god plass i skogen rundt løypa så det er bare å komme.

Mer informasjon om Enduro:
Jevnaker Motorklubb på Facebook: https://www.facebook.com/jevnakermk/

Slik kjører du for å komme frem til Jevnaker Motorklubb:
https://www.google.com/maps/place/Jevnaker+Motor+Klubb+(JMK)/@60.2279806,10.3383202,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x3729ff47359a76e4?sa=X&ved=2ahUKEwjW_K-jrOXqAhUvtYsKHezxDloQ_BIwCnoECA8QCA
Norsk Motorsport forbund
: https://www.nmfsport.no/ og om arrangementet:
https://www.nmfsport.no/nyheter/snart-klart-for-enduro-nm/

Gjermund Frostad sin side på Facebook: https://www.facebook.com/gjermund.frostad

Asbjørn Sletholt sin side på Facebook: https://www.facebook.com/asletholt

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend