Snøscooter - Premiere på TV 2-serien «Sledheads – et snøskuterliv» på mandag.

Bjørn Richard Johansen
Premiere på TV 2-serien «Sledheads – et snøskuterliv» på mandag. I den nye TV 2-serien følger vi livene til noen av Nord-Norges aktive frikjørere på snøskuter. De lever liv der samhold og lidenskap står i sentrum, men der snøskuter til syvende og sist betyr det meste. Det er første gang det lages en så omfattende snøscooter serie i Norge.
Et fotos fra opptaket av TV2 serien som skal gå tre ganger i uken fra mandag 26. og frem til 2. desember i år. På TV2 Zebra og TV2 Sumo. Foto TV2.

Sledheads – et skuterliv
I TV 2s nye dokumentarserie «Sledheads – et snøskuterliv» blir vi kjent med frikjørerne Maria Sandberg og Sondre Zachariassen, som begge lever og ånder for snøskuter. De er stadig på jakt etter spennende opplevelser i pakt med naturen, og slik har det vært så lenge de kan huske.

I TV-serien blir vi også kjent med Sondres lillebror Snorre Zachariassen, og flere karakterer som deler lidenskapen for ekstremsporten. Vi møter blant annet Marlene Føre Frantzen, Stefan Johannessen, Christoffer “Furu” Furu, Kristian Holm, Elisabeth Nordskog, Ramona Johansen og Martin “MAFO” Olsen.

Sledheads – et snøcooterliv. Foto TV2

– Det hele begynte med at foreldrene mine satt meg på en minisnøskuter da jeg var 1,5 år gammel, og siden den gang har jeg stort sett vært i fjellet. Jeg hadde ikke de feteste skiene eller PlayStation på rommet, men jeg var mye mer fornøyd enn alle de andre ungene, forteller Sondre Zachariassen.

Siden den gang har de to hovedkarakterene konstant jaktet på det ultimate adrenalinkicket.

Maria Sandberg og Sondre Zachariassen. Foto: Marius Fiskum / TV 2 (montasje).

Dette er livet
– Snøskuter er livet mitt. Jeg kan ikke se for meg et liv uten – det hadde vært direkte deprimerende, sier Maria Sandberg. Hun har også med sine venner i miljøet en årlig Camp for unge og nye snøscooterførere som ønsker å lære mer om frikjøring. Det skjer på svensk side av riksgrensen. Hun håper det i årene fremover vil åpne seg for frikjøringsområder i Norge. Spesielt i Nord-Norge hvor det er en viktig del av ungdomskulturen å være ute og oppleve naturen gjennom en lang vinter. Men da er det perfekt å gjøre bruk av natur, naturopplevelse og godt vennskap i kombinasjon med snøscooterinteressen.

Maria Sandberg som deltar i den nye TV2 serien med et flott landskap i bakgrunnen. Foto TV2.

Riksgränsen i Sverige
I serien som har premiere på TV 2 Sumo og TV 2 Zebra 26. oktober, skal vi til Riksgränsen i Sverige for å være med inn i Norges råeste snøskutermiljø. I en sesong fylt av action, motorbrøl og humor følger vi hovedkarakterene Maria og Sondre gjennom fall, spektakulære stunt, og hopp som for de fleste virker umulige.

Maria og Sondre gleder seg til å ta med TV-seerne inn i et univers bestående av samhold, lidenskap, fart og spenning

– Sledheads viser et miljø med dypt engasjerte sjeler som elsker og lever for hobbyen sin. Jeg synes det er viktig at dette miljøet kommer frem i lyset slik at flere får ett innblikk i miljøet. Jeg hadde i alle fall ikke klart å leve uten følelsen frikjøring gir meg, sier Sondre Zachariassen.

Marlene Føre Frantzen med utsikt over Narvik i bakgrunnen.

Bør få frikjøringsområder i Norge etter svensk modell
En av de andre deltakerne i TV2 serien er Marlene Føre Frantzen. Også hun fra Narvik.

– I dag drar vi til Sverige hver helg gjennom vinteren for å drive med interessen og sporten vår. Tenk om vi kunne ha tilrettelagt for at vi hadde noen egne og tilpassede frikjøringsområder også i Narvik og her i Nord-Norge, sier Marlene Føre Frantzen. Hun kombinerer scooter-kjøringen med jobb som direktør for Royal Grand Hotell. Med 161 senger, Rallarn Pub og Kro, konferansesal og Linken Restaurant og Bar. Quality Hotel Grand Royal er en del av Choice kjeden i Norge.

På besøk i snøscootermuseet i Alta ser vi her Arve Lønnum som er sekretær for Snøscooterimportørenes Forening.

Kritisk til at programmet viser noe som absolutt ikke er snøscooterliv i Norge
– Jeg har ikke sett programmet eller dokumentaren. Jeg har derimot sett traileren som jeg er meget skeptisk til. Det er ikke denne formen for snøscooterliv vi har eller promoterer i Norge, sier Arve Lønnum som er sekretær for Snøscooterimportørenes Forening. Han har stor respekt for våre sportsutøvere, som bør ha gode treningsmuligheter på dertil egnede arenaer. Men snøscooterlivet for vanlige snøscooterfolk er noe helt annet. Det er turer med familie, fisking, hunder og barn med akebrett i slede, termos og Kvikk Lunsj, understreker Lønnum.

Snøscooter er en del av ungdomskultur i Nord-Norge
Jeg har ikke sett programmet så jeg kan ikke snakke noe om innholdet i det, eller den kjøringen vi der vil se. Det som er helt klart er at snøscooter kjøring med ungdom, som med voksne, må skje i ryddige former, på godkjent måte og innenfor regelverket.
– I mitt arbeid så vi at snøscooterkjøring er en viktig del av ungdomskulturen i Nord-Norge for de som har interesse for natur, naturopplevelse, sunn fritid og hobbyer samt godt vennskap i kombinasjon med motorsport, sier Grete Mehus 1.amanuensis ved Norges arktiske universitet, Universitetet i Tromsø (UiT).

Viktig del av ungdomskulturen i Nord-Norge, sier Grete Mehus. Foto UiT.

– Jeg har lest forskningsartikkelen og kjenner meg utrolig godt igjen. Det forteller Marlene Føre Frantzen som jobber hardt i uken på hotellet, men gleder seg til kvelder og helger hvor hun kan dyrke snøscooter interessen. I fremtiden vil vi også få snøscootere som går helelektrisk og dermed blir helt stille. Det vil i tillegg bringe inn en helt ny dimensjon i denne sporten og interessen, forteller hun engasjer.

Forskningsrapporten er publisert i Tidsskrift for Ungdomsforskning.

Forskningsrapporten er publisert i Tidsskrift for Ungdomsforskning.

I artikkelen i Tidsskrift for ungdomsforskning skriver forskerne Grete Mehus, Sidsel Germeten og Nils Henriksen  fra Universitet i Tromsø, UiT, Norges arktiske Universitet i innledningen: Snøscooterkjøring inngår i repertoaret av vinteraktiviteter for ungdom i Finnmark og Nord-Troms. Guttene er sterkere knyttet til aktiviteten enn jentene. Artikkelen analyserer beskrivelser av snøscooterkjøring fra fokusgruppeintervjuer med 81 ungdommer (31 jenter og 50 gutter) i Nord-Norge. Snøscooterkjøring beskrives som et kroppslig og sanselig motivert fenomen. Den kroppslige persepsjonen av terreng og omgivelser smelter sammen med den fysiske mestringen av snøscooteren og kan gi en flyterfaring ledsaget av stor frihets- og lykkefølelse. Noen av guttene brukte begrepet scooterfeelingen som en betegnelse på det optimale opplevelsesnivået ved snøscooter-kjøring. Dette kobles til flyt teori og kroppsfenomenologi.

Foto: TV 2 (montasje).

På tide med en snøskuter-serie
– Jeg gleder meg til å endelig se en TV-serie som handler om snøskuter. Det er virkelig på tide! Det trenger ikke bare være fotball og ski på det der TV-apparatet, sier Maria Sandberg.

Linus Nilsson og Maria Sandberg på svensk side av riksgrensen. Foto Tv2.

«Sledheads – et snøskuterliv» har premiere mandag 26. oktober, på TV 2 Sumo kl. 03.00 og TV 2 Zebra kl. 22.30.

I TV-serien blir vi også kjent med Sondres lillebror Snorre Zachariassen, og flere karakterer som deler lidenskapen for ekstremsporten. Vi møter blant annet Marlene Føre Frantzen, Stefan Johannessen, Christoffer “Furu” Furu, Kristian Holm, Elisabeth Nordskog, Ramona Johansen og Martin “MAFO” Olsen. Samt Maria Sandberg og Sondre Zachariassen.

Fotos:
Nærbilde av Sondre Zachariassen og Christoffer “Furu” Furu: Foto: TV 2
Nærbilde av Maria Sandberg med hjelm: Foto: Elisabeth Nordskog / TV 2
Portrett av Sondre Zachariassen: Foto: Kjetil Janson / TV 2
Sesongbilde av alle: Foto: Marius Fiskum / TV 2 (montasje)
Fem på rad i Narvikfjellet med Helikopter: Foto: Kjetil Janson / TV 2
Maria Sandberg foran fin utsikt: Foto: Linus Nilsson / TV 2
Elisabeth Nordskog og Maria Sandberg i sola: Foto: Linus Nilsson / TV 2

Share via
Send this to a friend