Sikker på MC

May Liss Urang
Sesongen er definitivt i gang og vi har allerede hatt noen ulykker. Det arrangeres flere førerutviklingskurs, rustløser- og oppfriskningskurs over hele landet fra nord til sør for oss motorsyklister. De fleste kurs foregår på lukket område som eksempelvis racingbaner eller GoCart baner, men NAF MC har utviklet et kurs som foregår i trafikken og det kurset har de kalt Sikker på MC. Et kurs det absolutt er vert å sjekke ut.

Kurskonseptet ble utviklet i 2014 i en pilot etter en henvendelse fra NMCU til NAF om det var mulig å få til et annerledes kurs enn de typiske rustløserkursene. Gjerne et kurs i trafikken med målsetning om å få ned ulykkestallene.

Morten Fransrud fra NAF inviterte med seg flere motorsyklister fra flere NAF MC klubber en helg på Varnabanen utenfor Moss på forsommeren i 2014. Dette ble pilotgruppen som fikk prøve seg gjennom kurskonseptet Fransrud hadde tenkt ut og diskusjonene og forslagene gikk flittig den helgen. Morten Fransrud hadde god erfaring med MC-kjøring og hadde jobbet mange år som kjørelærer på MC før han begynte i NAF.

Etter en helg med mye innspill og gode ideer dro motorsyklistene tilbake til sine respektive klubber og satte kurset på klubbens agenda. Målsetningen var å kurse så mange som mulig i løpet av sesongen for å se om kurskonseptet var noe NAF MC kunne satse på. Og det var det.

Nå er det 10 år siden pilotgruppen stilte til «helgedugnad» på Varnabanen og kurset Sikker på MC tilbys nå over store deler av landet fra nord til sør. Kurset blir revidert og videreutviklet årlig.

På naf.no skriver de at Sikker på MC er det eneste førerutviklingskurset i Norge som er nevnt i regjeringens handlingsplan for å nå nullvisjonen. Noe av målet med kurset er at man skal bli bedre på å identifisere risiko og velge en kjørestrategi som bidrar til at man kan unngå å havne i vanskelige og farlige situasjoner. Man ønsker å kunne skape større bevisstgjøring rundt deltagernes kjøretekniske ferdigheter og kjørevaner, slik at man kan foreta bedre strategiske valg og handlinger. Med denne bevisstheten rundt eget kjøremønster kan man bli bedre og tryggere motorsyklister ute i trafikken.

Sikker på MC er et kurs for motorsyklister, laget av motorsyklister. Det kjøres på offentlig vei, fordi det er der man kjører når man er på motorsykkeltur.

Her er noen av temaene som berøres i løpet av kurskvelden:

  • Sittestilling og forankring
  • Blikkbruk, gasskontroll og svingteknikk
  • Bremsing
  • Fartstilpasning, forsvinningspunkt og sikthindringer
  • Tiltak for å unngå å bli påkjørt
  • Refleksjon og gruppesamtaler

Sikker på MC arrangeres av NAF MC-klubber over hele landet og er gratis å delta på for medlemmer av NAF MC.

Her finner du informasjon om hvor kurset tilbys: Bli en bedre motorsyklist med NAF MC | NAF

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend