Økt salg av ATV (All Terrain Vehicle) og SBS(Side by Side) i Norge i 2020

Erlend Lønnum
Salget av nye ATV (All Terrain Vehicle) og SBS (Side By Side) er i stadig vekst i Norge og endte på hele 7.259 registrerte enheter i 2020, noe som er 146 flere nye maskiner enn i 2019 viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).


Den gode interessen blir omtalt på ATV Importørenes Forening (AIF) sin hjemmeside 4hjulinger.no med bakgrunn i statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikk, OVF. ATV Importørenes Forening er en interesseorganisasjon for de største ATV-importørene i Norge. Foreningens formål er å ivareta, utvikle og styrke bransjens felles interesser.


Samarbeid med myndigheter
Dette blir gjort blant annet ved å trygge vilkårene og fremme interessen for bruk av ATV både som nytte- og fritidskjøretøy i Norge. Foreningen arbeider også for å etablere et tillitsfullt samarbeid med myndigheter og andre som kan medvirke til økt sikkerhet og miljøbevissthet både på og utenfor vei.


Gledelig økning tross forsinket levering som Covid-19 effekt

Det er gledelig å se en økning i salget til tross for at flere leverandører har opplevd forsinkelser og vanskeligere leveranser på grunn av koronasituasjonen.

Såkalte arbeidsmaskiner er soleklart mest populært i Norge. Hele 5.779 av de 7.259 eller 79,6 prosent av maskinene hadde firehjulsdrift, og kan derfor løse flere praktiske oppdrag raskt og smidig i tillegg til å ha god fremkommelighet.

Et stort antall av ATV og SBS leveres med utstyr som hengerfeste og brøyteskjær.


Side By Side og 6 hjuling i vinden
Det selges stadig flere «Side By Side» modeller i Norge. Disse maskinene har mye til felles med ATVer, men kjennetegnes ved at setene plassert side om side som i en bil og er overbygget med bøyler/karosseri. Disse kan i stor grad bygges tette med ulike hytter for økt komfort og beskyttelse noe som resulterte i 803 nye maskiner på veien i 2020.

Flere fabrikanter tilbyr også ATV og SBS modeller med 6 hjul for bruk under krevende forhold og der det er nødvendig å frakte ekstra utstyr. Lasteplan, økt fremkommelighet og gode muligheter for tilpasning av maskinen til ønsket behov har gjort at 6 hjulingene har hatt en salgsøkning på hele 15,4 prosent eller 173 enheter fra 2019 til 2020.


Jevn etterspørsel
En av fordelene med å eie en ATV eller SBS er det brede bruksområdet. Den kan utføre ulike oppgaver hele året noe som gjør at salget holder et høyt nivå alle 12 måneder. Mest populært er det riktignok å hente ut en ny maskin til sommerferien. I 2020 ble det registrert hele 1041 nye SBS og ATVer i juni.

Share via
Send this to a friend