Reitwagen.no besøker Femund Lodge, Lars Monsen og Trine Rein. Engerdal har kanskje Norges beste snøscooterløype for gode turopplevelser. Engerdal anbefales!

Erlend Lønnum
Finnes Norges beste snøscooterløyper i Engerdal kommune? Trolig. Reitwagen.no testet løpene på lørdag og søndag. Bare et ord beskriver opplevelsen: Fantastisk! Utrolig godt lagt til rette av Engerdal kommune og Engerdal Snøscooterforening. Vårt mål: Femund Lodge, Lars Monsen og Trine Rein for god lunsj!
Flott tur i fine løyper i Engerdal.

Erfarent testlag
Reitwagen.no foretok i helgen, med -15 grader og strålende sol, en utflukt i det fantastiske Engerdalske snøscooterløypenett. Test teamet bestod av tidligere trafikkpolitisjef i Oslo, Jan Kristiansen, og av Arve Lønnum som er sekretær i Snøscooterimportørenes Forening, SIF. Videre deltok Erlend Lønnum, som har kjørt snøscooter i mange år i Norge og Sverige, samt Bjørn Richard Johansen, eier og ansvarlig redaktør for Reitwagen.no.

Stort engasjement fra Engerdal kommune.
Viktig næringsutvikling og mye jobbing for å gjøre klar snøscooterløypene i Engerdal. Jan Aage Røtnes, Næringsutvikler til venstre. Ståle Sømåen til høyre.

Engerdal kommune satser på snøscooter
Jan Aage Røtnes, Næringsutvikler sier følgende til Reitwagen.no
– Snøscooterløyper blir ryggraden i vår nye vinterturismesatsing i Engerdal. Den gode utviklingen av snøscooterløypene gir grunnlag for positiv utvikling av vinterturisme i kommunen og vekst for de fleste bedrifter, sier Jan Aage Røtnes.

Line Storsnes er ordfører i Engerdal kommune. Hun representerer Samlingslista Senterpartiet og uavhengige er ordfører i Engerdal.
Ordfører Line Storsnes ute på tur. Halvor Storsnes Drevsjømoen på fanget. Storkoser seg på scooter.

Aktiv ordfører jobber for næringsutvikling i Engerdal
– Jeg er stolt over det utstrakte tilbudet om scooterløyper Engerdal kommune nå tilbyr. Vi har et stort og godt vedlikeholdt løypenettverk som muliggjør ei fantastisk friluftsreise for alle som ønsker å benytte seg av tilbudet, sier , sier Line Storsnes til Reitwagen.no. Hun er ordfører i Engerdal kommune. Hun representerer Samlingslista Senterpartiet og uavhengige er ordfører i Engerdal.

For en flott kommune Engerdal er! Og trolig med landets flotteste snøscooterløyper.

Engerdal kommune har tradisjonelt vært en jord- og skogbrukskommune med staten som den dominerende grunneieren. Landets sørligste reindriftssamer holder til i Engerdal. Sammen med Femundsmarka og Gutulia nasjonalparker er de med å gi Engerdal det særpreget som er så viktig for reiselivet vårt. Kommunen er den største arbeidsgiveren i bygda, og av tradisjonell industri har Drevsjø trelast vært en hjørnesteinsbedrift. Det private næringslivet er preget av en rekke mindre bedrifter innenfor bygg og anlegg og reiseliv. Engerdal er en stor hyttekommune.

Fra et flott øyeblikk underveis i Engerdal.

– Det er godt å vokse opp i Engerdal. Vi har full barnehagedekning og gode skoler. Helse og eldreomsorg er prioritert fra politikerne. Gjennom aktiv næringspolitikk og målrettet bruk av virkemidler ønsker vi også å skape gode rammebetingelser for næringslivet. Vekst og utvikling er målsettingen for hele Engerdal. Ved å skape framtidstro og optimisme skal vi nå det målet, sier en engasjert Line Storsnes.

Erik Kirkvold leder i Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR.

– Engerdal kommune har utviklet løypene sammen med snøscooterforeningen på en utrolig god måte. Stor ros både til Engerdal Snøscooterforening og kommunen for godt samarbeid. Og så må vi huske alle frivillige som har lagt ned masse innsats i å gjøre scooterløypene klar slik de er i dag, sier Erik Kirkvold som er styreleder for Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR.

– Vi er vant til at Engerdal framstilles som en utkant, mens vi faktisk bor ganske sentralt! Det er to og en halv time til Gardermoen og tilgang på hele verden, tre timer til Oslo og fire til Trondheim, grenser til Sverige, understreker Line Storsnes. 

Engerdal kommune har gode og informative nettsider.

Stor ros til Engerdal Snøscooterforening fra ordfører
– Dette har vi fått til på bakgrunn av utallige dugnadstimer og sterke drivkrefter i scootermiljøet og av vår driftsoperatør Engerdal Snøscooterforening, samt positivt innstilte politikere og kommuneadministrasjon, forteller Storsnes. Dette tilrettelegger for at flere av våre vakre og langstrakte naturområder blir tilgjengeliggjort for allmennheten, og dette er til nytelse for både egne innbyggere og tilreisende. Jeg ser også med stor glede på de gode og positive ringvirkninger dette gir for næringslivet vårt – det er utrolig viktig!, sier Line Storsnes.

Femund Lodge med Lars Monsen og Trine Rein med stab som hyggelig vertskap for frokost, lunsj og middag.

Dagens mål: Femund Lodge og Båtstø Camping
Siktemålet var Lars Monsen og Trine ReinFemund Lodge ved Femunden, hvor vi hadde hørt ryktet om god service, lunch og rikt utstyrt forretning for turutstyr. Videre den flotte campingplassen til Båtstø Camping. Campingplassen driftes av Tove Elgåen, som eier stedet, og Bjørn Arvid Foss.

Godt beskiltet i løypene hele veien.

Hørt mye – men dette slo alt!
Vi hadde hørt mye om hva Engerdal Snøscooterforening i samarbeid med kommunen og den lokale forhandler hadde fått til. Løypenettet er samlet 240 km over et variert landskap og har rykte på seg for å være meget bra preparert.

Ståle Sømåen med arving Nova på skulderen til venstre. Kristian Hanssen i Engerdal Snøscooterforeningen til venstre.

Kristian Hansen står i spissen for en god lokal snøscooterklubb
Dagen startet med en orientering fra lederen av scooterforeningen i Engerdal, Kristian Hanssen. Han er statsautorisert revisor, og der er det «årning og reda». Klubben praktiserer streng selvjustis for å hindre at noen få skal ødelegge for de mange.

Fantastisk landskap. Alle følger løypene.

Løypekort gir kontroll
Etter 20 mil så vi ikke ett eneste spor utenfor løypene. Den tidligere trafikkpolitisjefen Jan Kristensen så heller ingen ting å klage på. Klubben har også full oversikt over hvor brukerne av løypene kommer fra. Løypekort kan kjøpes på nett og koster fra 200 kr for en dag/300 kr for weekend og 1.100 kr per sesong.

Kortene er vel verd pengene, for her er det lagt mye arbeid i å etablere, merke og holde løypene trygge og strøkne. På de aller mest populære strekningene nær Drevsjø var det krevende med strøkne spor på grunn av gammel snø, som det også var mye mindre av enn bare noen kilometer lenger sør mot Trysil.

Kjørte fra tidlig om morgen til sent på kveld.

I retning Elgå
Vi valgte å prøve den nyåpnede løypen til Elgå, noen mil nord for Drevsjø, men måtte se litt mer enn «bare» de ca. 65 kilometerne raskeste vei over gamle skogsvinterveier, krafttraseer, myr og småkupert fjellandskap opp mot ca. 880 meter høyde.

Flott campingplass også rett ved Femund Lodge.

Båtstø Camping – Perfekt for camping og leie av hytter
Vi tok derfor en «snarvei» retning Engerdal city via Sølenstua og videre derfra via Sømådalen før vi kjørte 17 km over den strøkne isen på Femunden fra vest til øst til Elgå og Båtstø Camping. Campingplassen driftes av Tove Elgåen, som eier stedet, og Bjørn Arvid Foss. Her har de også utleie av flere hytter.

God stemning. God mat og flott butikk i Femund Lodge.

Storartet service hos Lars Monsen og Trine Rein
På Femund Lodge kunne Norges antagelig mest kjente friluftsmann Lars Monsen med trivelig personale by på en høyst lokal vri av bacalao eller pizza og en diger kjele kaffe slik den er laget i uminnelige tider i Norge uten spor av Nespresso.

Flott service av NHH-studenter i helgen. Med god COVID-19 sikring i form av munnbind.

NHH er i Bergen, mens paradis er Femund Lodge
Lars Monsen og hans sambo Trine Rein med sine gode hjelpere som ellers studerte økonomi ved NHH i Bergen, tilbød både villmarksutstyr, god mat og godt selskap.

Gode COVID-19 rutiner på Femund Lodge.

Scooterfolket er velkommen, og Monsen ser snøscooterliv som en form for friluftsliv. Han presiserer at han selv er hyppig ute i scootersporet, men da som den store hovedregel med hundespann. Løypene passer nemlig utmerket til hundekjøring.

Flott nettside – www.femundlodge.no

Vi passerte i Sømådalen også et barneskirenn som også delte trasé med scootere. Barna vinket, og snøscooterne putret sakte forbi. Sømåen Landhandel neste. Der har de fått økt omsetning siden snøscootersporet kom.

Østlandets Motorservice AS har mye flott utsyr som kan kjøpes. Snøscootere og utstyr kan både kjøpes og leies.

SM Snøscooterutleie AS har 12 snøscootere for utleie
Den lokale snøscooterforhandler Østlandets Motorservice AS har hovedavdeling på Elverum og en avdeling på Drevsjø, midt i smørøyet inntil både veien og snøscooterløypene. Her er det Arctic Cat produkter fra Erling Sande AS som gjelder, med et rikt utvalg av snøscootere, tilleggsutstyr, resevedeler, service og klær m.m.

Kristian Hanssen i Engerdal Snøscooterforeningen har trolig landets flotteste snøscooterløyper. Stor ros til klubben og Engerdal kommune.

Ståle Sømaaen – “It’s all about people”
Ståle Sømaaen, som driver Østlandets Motorservice AS, har flyttet tilbake til Drevsjø for å satse på avdelinger der nå som løypene tiltrekker seg både utflyttede sambygdinger og  rene turister.

Flott Arctic Cat utstilling i butikken.

Her kommer mye til å skje fremover, og Ståle Sømåen har god plass til å satse. Avdelinger både på Elverum og på Drevsjø er perfekt nå som Åsnes og Engerdal har laget løyper som har fått bred anerkjennelse for kvalitet, orden og fravær av ulovlig kjøring. Det er ventet et Elverum kommer etter.

I fremtiden vil du kunne kjøre helt til Sverige og over på det svenske løypenettet.

Mot Sverige og inn i Sverige
I nord og vest er det også kommuner som tenker på å følge det gode eksempel. Engerdal selv planlegger en fastlandsløype også til Elgå og dessuten en løype nr. 2 til Sverige der den kan koble seg på det velutbygde løypenettet. Da blir det for alvor mulig å sette av tid til å oppleve deler av Norge på snøscooter, slik mange alt har gjort med motorsykkelferier.

Søndagen ble avsluttet i 21 kuldegrader som ikke var nok til å stoppe lysten på en solid omvei «hjem». Snart blir det å prøve resten av løypenettet. Da satser vi på at det er litt mildere enn de 26 kalde som var nede  i Engerdalen denne helgen.

Mia Faldmo er daglig leder for Destinasjon Femund Engerdal.

Aktiv og god destinasjonsutvikling
– Snøscooterløypene i Femund Engerdal er et supert tilbud. Det er en glede og kunne tilby tilgjengelige friluftsopplever i ekte villmark for alle. Vi gleder oss stort over de ringvirkningene dette gir for næringslivet i kommunen, sier Mia Faldmo som er daglig leder for Destinasjon Femund Engerdal.

Flott skilt på veggen som vet at du er ankommet snøscooter butikken!
Og her ser dere fronten av den flotte butikken! God service, en god kopp kaffe og litt kake fikk vi også servert av Ståle Sømåen sin spreke mor Undis Breen (70). Alt perfekt før avreise og ved ankomst!

Fra Reitwagen.no test teamet:
Stor ros til Engerdal kommune og Engerdal Snøscooterforening og Ståle Sømåen, som driver Østlandets Motorservice AS.
En strålende tur! som anbefales. For leie av snøscooter se link her.

Share via
Send this to a friend