Årets morsomste? Vi har prøvekjørt den oppdaterte Yamaha MT-09.

Kenneth Nordahl-Pedersen
Jeg har disponert 2021-modellen av Yamaha MT-09 noen dager. Basert på mine erfaringer med tidligere utgaver og de oppdateringene som er gjort på modellen til i år, var forventingene høye. Jeg ble ikke skuffet – dette er en av de morsomste syklene på markedet! Prislappen er også hyggelig.

MT-serien til Yamaha har blitt en enorm suksess fra ende til annen. Alle modellene i serien er svært populære, og flere av motorene er brukt som plattform for flere modeller. Den tresylindrede 900 kubikks-varianten er ikke noe unntak. Motoren finner vi i både XSR og Tracer-modeller, men utgangspunktet og «modermodellen» er MT-09.

Ikke mulig å mislike
La meg starte med å oppsummere modellen. MT-09 er en naken, sportslig og leken modell med en livlig 900 kubikks tresylindret motor. Det er lite dill og dall med modellen. Funksjonelt og enkelt og svært tilgjengelig. Med det mener jeg at den er ukomplisert og lettkjørt, og mange førere vil kunne få glede av potensialet i sykkelen. Ikke råest, sterkest eller raskest, men likevel med en attityde og lekenhet som alle blir glade av. Denne sykkelen er det ikke mulig å mislike. I hvert fall ikke hvis du sitter i salen på den og ikke ser fronten. Her vil nemlig noen kanskje mene at Yamaha har gjort den litt for futuristisk. Men det er ikke viktig. Smilet i hjelmen er viktig.

MT-09 finnes som en SP versjon også, med noe hvassere fjæringskomponenter og Öhlins bakdemper, samt en mer fyldig elektronikkpakke med blant annet cruise control. Vi kjørte den ordinære versjonen.

MT-09 er inspirerende og svært morsom å kjøre. (Foto: Heidi Haakenstad)

Hva er nytt på 2021 modellen?
Chassiset har blant annet fått en ny aluminiumsramme, nye hjul og ny sving – totalt er vektbesparelsen på 4 kg. Samtidig er rammen  blitt stivere. Dessuten er styret hevet med 30 mm, noe som gjør et stort utslag på kjøreopplevelsen.

Fjæringskomponentene er oppdaterte både foran og bak. Tidligere har det vært mange som har pekt på at MT-09 er for myk og har for dårlige fjæringskomponenter. Med det nye oppsettet fra KYB oppleves ikke dette som noe problem. Selv jeg som passerer 100-kilostreken med god margin opplevde sykkelen som stabil og forutsigbar, og så når den ble presset hardt. SP versjonen har enda mer avanserte demper- og fjæringskomponenter og har en Öhlins-demper bak.

Videre er elektronikken oppdatert og støttes nå av «ride-by-wire» gasstyring.  Dette løser en noe krevende gassrespons på tidligere modeller. En seksakslet IMU sørger for blant annet sving ABS. Elektronikken er hentet fra supersportmaskinen R1. 2021-modellen har selvsagt også fått en tidsriktig TFT-skjerm på 3,5 tommer.

Oppdatert førermiljø. Ikke lenger det minimalistiske instrumentpanelet vi kjenner fra forrige modell. Nå har den en TFT-skjerm med valgbar informasjon. Mobilholderen med lader finnes i tilbehørskatalogen.

Motoren har også fått en oppgradering og er nå et slagvolum på 889 kubikkcentimeter mot 847 tidligere. Resultatet er en effektøkning på ca 4 hk til 119 hk, og en økning av dreiemomentet til 93 Nm. Det er en 5,5 Nm mer enn foregående modell. Med det noe større slagvolumet får altså modellen mer effekt og kraft, men det gjør også at Yamaha kan tilfredsstille miljøkravet i EU5 normen.

Informajonen i skjermen og valgene på kjøremodus og andre elektroniske hjelpemidler styres fra knapper på venstre styrehalvdel. Intuitivt og enkelt.

Kjøreopplevelsen
Jeg disponerte MT-09’en i fire dager, og fikk utfordret den på mye forskjellig kjøring. Jeg hadde den også en hel dag på Vålerbanen. Allerede fra første meter ut porten hjemme hos Gjermund Ruud fra Yamaha Norge, følte jeg at jeg hadde full kontroll på sykkelen.

Gjermund Ruud, Area Sales Manager hos Yamaha Motors Scandinavia, er glad for de mange gode tilbakemeldingene de har fått på den oppdaterte MT-09.

På MT-09 stemmer alt, og sykkelens potensiale oppleves som veldig tilgjengelig. Den styrer presist og responderer som forventet på enhver input. 119 hk holder i et nakent chassis med en kjøreklar vekt på under 200 kg, og om man vil være litt rampete er MT-09 lett å be.

Jeg fikk en dag på Våler med MT-09’en sammen med Førerutvikling.no. En banedag i ny og ne passer Yamahaen perfekt. (Foto: Førerutvikling/Drakenhoff)

Ergonomi
Takket være den nye styreinnfestningen, med styrehevere som er 30 mm høyere enn tidligere, er kjørestillingen komfortabel og oppreist. Dette øker følelsen av kontroll. På vårt testeksemplar var det ettermontert (valgbart tilbehør) fotpinne-sett som er justerbare både vertikalt og horisontalt. Fotpinnene var satt i laveste posisjon, og det trivdes jeg godt med. Styret sitter relativt nært kroppen, og man får god kontakt med framhjulet. Apropos framhjul; elektronikken sørger effektivt for å holde framhjulet i bakken. Slår man av denne funksjonen sørger den kvikke og dreiemomentsterke motoren for at framhjulet gjerne vil opp. Den relativt korte akselavstanden på 1420 mm og den oppreise kjørestillingen bidrar også, og framhjulet løfter seg både på første, andre og tredje gir.

Sykkelen er ganske liten, men kjørestillingen er likevel romslig. Man sitter nært styret, noe som gir en følelse av kontroll. (Foto: Heidi Haakenstad)

Motor og giring
Motoren er diamanten i denne pakken. Den tresylindrede motoren har en fin effektkurve uten overraskelser, og med masse kraft og effekt i den delen av registeret som er mest anvendelig. Med de siste oppdateringene tilfredsstiller modellen nå Euro 5-normen for utslipp. Med et større slagvolum har Yamaha klart å få ut 4-5 ekstra hestekrefter og i overkant av 5 Nm mer dreiemoment, men en spec på 120 hk får ikke noen til å dette av stolen i seg selv. Det er anvendeligheten og samspillet med den forholdsvis tettstegede girkassa som gjør motoren så morsom. Turtallet bygges raskt og det er kort mellom girene. Det betyr at det må gires litt for å holde motoren i det riktig morsomme turtallsregisteret, men dette er ikke noe problem. Modellen er nemlig utstyrt med quick-shifter som fungerer perfekt. Giring blir som å trykke på en bryter og opp og nedgiringer blir del av den morsomme leken.

Fra tilbehørskatalogen. Sørger for å fremheve den fine trippel-lyden.

Bagasje og annet tilbehør
Tilbehørskatalogen til Yamaha er omfattende og bidrar til at du kan tilpasse sykkelen etter dine behov. MT-09 er i utgangspunktet ikke noen tursykkel, men med elegante bagasjeløsninger og en vindskjerm kan den brukes på både korte og lange turer. Kjørestillingen er komfortabel nok til mange morsomme timer i salen. Passasjeren har det helt ok på MT’en, men vil nok finne sykler som gir en bedre passasjertilværelse.

Det finnes modelltilpassede bagasjeløsninger. Her med den store tankvesken man finner i tilbehørskatalogen. Produsent er SW Motec.
I tilbehørskatalogen kan man også velge justerbart fotpinnesett. Denne påvirker kjørekomforten ganske mye.

Oppsummering
Jeg har allerede gjentatte ganger sagt at dette er en svært underholdende modell. Det er ikke en enkel faktor som gjør dette, men helheten og hvordan alt er samstemt. Sykkelen er ganske liten, og det å sette seg bak styret er som å ta på seg en hanske som passer perfekt. Man får en opplevelse av full kontroll, og motor og kjøreegenskaper er sportslig uten å være ekstrem på noen måte. Den krever ikke tilvenning, mot eller supre kjøreferdigheter. Det er bare å sette seg på og kjøre av gårde, og jeg lover deg at gliset kommer etter bare noen meter.

På banen gjorde sykkelen akkurat det jeg forventet av den, og jeg kunne konsentrere meg om å utforske de små justeringene i min egen kjørestil som kan gjøre så stor forskjell.

Og når alt dette er sagt, kan vi ta en kikk på prisen. Den starter rett i underkant av 145 tusen!  Det er mye moro pr krone.

MT-09 inngir tillit og det er lett å føle seg som Supermann i salen på denne. (Foto: Heidi Haakenstad)

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend