Pål Anders Ullevålseter med 4 råd for å unngå MC-ulykker: Holdning, kjøreteknikk og innstilling til MC-førerrollen i fokus

Bjørn Richard Johansen
Pål Anders Ullevålseter er frontfigur i en ny holdningsskapende Facebook-film og YouTube-video om å kjøre MC med klokskap og med gode kjøreteknikker. Filmen lanseres i dag for å bidra til økt fokus på MC-førerrollen. Det er Pål Anders Ullevålseter som sammen med Motorsykkelimportørenes Forening, MCF, står bak ideen til filmen.
Fra venstre: Pål Anders Ullevålseter, Erlend Lønnum, Arve Lønnum, Peter Ozsvat Carlsson og Ane Lønnum.

Viktig at alle bidrar med å spre viktig informasjon
Sammen med Vegmyndighetene og alle organisasjoner involvert i trafikksikkerhetsarbeidet og Nullvisjonen i Norge gjøres det nå en rekke tiltak for å få ned tallet på ulykker.

Tidligere i sommer var følgende invitert til veidirektøren for å diskutere tiltak. Norsk Motorcykkel Union (NMCU), Norges Trafikkskoleforbund (NTSF), Trafikkforum (organiserer trafikkskoler), Nord universitet (sentral i å godkjenne trafikklærere bl.a. i Norge), Norges Automobilforbund (NAF), Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), Motorsykkelimportørenes Forening (MCF), Norsk MC-Forhandlerforening (NMCF), Politiet/Utrykningspolitiet og Trygg Trafikk. Videre deltok ledelsen og ekspertise fra Statens Vegvesen i møtet.

Nå følger MCF opp med å lansere en egen video sammen med Pål Anders Ullevålseter.

Link til videoen med Pål Anders Ullevålseter.

Ane Lønnum og Pål Anders Ullevålseter i forbindelse med opptaket av filmen.

Ingen er verdensmester på veien
– MC-råd nr. 1. Ingen er verdensmester på veien, sier den tidligere verdensmesteren Pål Anders Ullevålseter. Han gir videre fire gode råd til alle motorsyklister for å bidra til å unngå ulykkessituasjoner. Dette er et viktig budskap som vi må minne alle som ferdes på veien med motorsykkel om, understreker Ullevålseter. I filmen gir han råd til Ane Lønnum (20) som nettopp har fått full førerrett klasse A motorsykkel.

Gjennom spredning i sosiale medier vil filmen raskt nå de mer enn 200.000 som har førerkort på motorsykkel i Norge.

Pål Anders Ullevålseter gir følgende fire råd i videoen:
MC-råd nr. 1: Ikke tro du er verdensmester. Kjør nøkternt.
MC-råd nr. 2: Ferdig med brems før svingen. Da er du trygg og har god kontroll.
MC-råd nr. 3: Kjør i ditt tempo. Ikke la andre styre din hastighet og kjøretempo.
MC-råd nr. 4: Dra på kurs. Førerkurs finnes over hele landet og anbefales på det sterkeste.

MCF filmen har stort fokus på viktighet å kjøre riktig i sving. Her kjører Pål Anders Ullevålseter foran Ane Lønnum.

Godt samarbeid med veimyndighetene
– Vi har hatt nær dialog med vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og hennes stab siden de tok initiativet til sterkere koordinering mellom de sentrale trafikkaktørene tidligere i sommer, sier Per-Anton Vinje som er styreleder i Motorsykkelimportørenes Forening, MCF.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i forbindelse med krisemøtet om trafikksikkerhet i starten i juni. Foto Statens Vegvesen

Viktig med gode holdningsskapende tiltak
– Da vi inviterte til krisemøte med de viktige aktørene i forkant av ferien var det nettopp for å oppfordre til gode ideer og tiltak for å nå ut med viktig informasjon til bilister og motorsyklister. Vi er glade for at det nå gjøres flere tiltak for å spre viktig informasjon til alle som kjører motorsykkel. Det holdningsskapende arbeidet er svært viktig og det er et flott initiativ som MCF har tatt med å utvikle videoen med Pål Anders Ullevålseter, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i en kommentar.

Per-Anton Vinje er styreleder i MCF.

– Vi i MCF tok oppfordringen fra Vegdirektørene og myndighetene til å være med å bidra med informasjon og holdningsskapende tiltak. Opptaket til videoen skjedde rett i forkant av ferien og nå skal vi bidra til å få spredt filmen med god og viktig informasjon til både bilister og motorsyklister, sier Per-Anton Vinje i MCF. Det er sterkt å høre at selv ikke en ekte verdensmester som Pål Anders Ullevålseter er verdensmester på veien.

Fra venstre. Erlend Lønnum, Marius Eilertsen, Peter Ozsvat Carlsson, Ane Lønnum og Pål Anders Ullevålseter.

Viktig med god informasjon
– Videoen med Pål Anders Ullevålseter er et viktig tiltak fra oss som representerer de fleste store merkene som selges i Norge og vi håper den nå får god spredning i mediene og sosiale kanaler til alle med interesse for MC-kjøring, understreker Vinje i MCF.

 


Viktig debatt i Arendalsuka 2022
Dette blir også et viktig tema i forbindelse med Arendalsuka i år. På torsdag 18. august kl. 18.00-19.00 blir det en Motorsykkelpolitisk Debatt i regi av MCF, Motorsykkelimportørenes Forening, NMCU, Norges Motorcykkel Union. Her deltar også Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Et godt råd fra en som faktisk er verdensmester.

Fakta om Pål Anders Ullevålseter:
Tidligere verdensmester sammenlagt i Ørkenrally i 2004, Europamester i Enduro i 1998 og 2000, motorsyklist og 12 ganger Rally Dakar-deltaker Pål Anders Ullevålseter (54) har også vunnet fire realityserier for kjendiser, Isdans i 2007, 71 grader Nord i 2011, Farmen kjendis i 2018 og Mesternes Mester i 2019. Pål Anders Ullevålseter har også vært aktiv i å markedsføre Norge som et av verdens flotteste land å kjøre motorsykkel igjennom Hubriding.no filmen, se link.


Kort om Motorsykkelimportørenes forening, MCF:

MCF, Motorsykkelimportørenes arbeid fører til fordeler for de som kjører tohjuling i Norge. Foreningen organiserer de største importørene av motorsykkel, moped og scooter i Norge. Sammen med offentlig myndigheter, brukerorganisasjoner og andre premissleverandører arbeider MCF for å tilrettelegge en bedre hverdag for motorsyklisten. Foreningen er også medarrangør av MC–messen som arrangeres annet hvert år. Slagordet til foreningen er: MC – En sjelden kombinasjon av fornuft og glede. Importører av disse merkene er medlem: Aprilia, BMW, Daelim, Derbi, Ducati, Gilera, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Hyosung, Indian, Kawasaki, Keeway, KTM, Kymco, Moto Guzzi, MV Agusta, Peugeot, Piaggio, Rieju, Slingshot, SMC, Suzuki, SYM, TGB, Triumph, Vespa, Indian og Yamaha. Mer om MCF på www.mcf.no

Det er Marius Eilertsen og Peter Ozsvat Carlsson i produksjonsselskapet Drakenhoff Company som har produsert filmen.
Share via
Send this to a friend