Kjøreparadis for MC og flotte biler! Vi har besøkt Italia og San Vito i Calamandrana, Pimonte, i Italia.

Bjørn Richard Johansen
Vingården Avezza, hotellet Residenza San Vito og restauranten La Camendra har fått norsk Lyhus-familien fra Lier ved Drammen som eiere. Gjennom deres store interesse for bil og kjøreopplevelser er de også på vei til å gjøre stedet for et treffpunkt for gjester med interesse for flotte turer for bil, MC og sykkel på svingete veier i nord Italia. Ja, kanskje blir dette det første Hubriding.no hotell nr. 1 internasjonalt. Fremover gjennom vinteren kommer Reitwagen.no med flere reisereportasjer med anbefalinger til fine reisemål for MC og bilentusiaster.

Nå kan vi endelig begynne å reise i Europa og internasjonalt igjen etter Covid-19 tiden. Fremover gjennom høsten og vinteren vil Reitwagen.no presentere anbefalte reisemål for oss med stor interesse for motorsykkel og bil. Ja noen steder egner seg også ypperlig for snøscooter og ATV, samt båt og vannscooter. Reitwagen.no vil løfte frem ukjente og kjente perler. Først ut den fantastiske Vingården Avezza og hotellet Residenza  San Vito i Pimonte i Italia.

Helle og Vidar Lyhus foran hotellet som er ypperlig som utgangspunkt for kjøring i nord-Italia.

Familien Lyhus har bygd verdier gjennom eiendom og handel i Norge og Sverige. Nå er satsingen innen hotell, vin og turisme i Italia også blitt en del av familiens vekststrategi. De investerte i 2018 i en vingård og et agrituismo og hotell i Piemonte i Nord-Italia, ikke langt fra Torino.

En Porsche 911 Targa 4 S, med 450 hk og en Yamaha XMax 300 kubikk skapte mange flotte kjøreopplevelser i helgen.

Svingete veier
I helgen har Reitwagen.no fått mulighet til å teste veiene i området, og det har vært imponerende. Vi har hatt en Yamaha XMax 300 kubikk og en Porsche 911 Targa 4 S, med 450 hk, tilgjengelig for å prøve ut veiene. Å kjøre i området er nesten som å være inne i hyllene på Vinmonopolet. Byene og tettstedene har navn som Barolo og Asti. Og veiene er magiske i form av svinger i kupert terreng. Når Hubriding.no nå ser seg om etter internasjonale hotel å samarbeide med er dette et perfekt hotell.

– Vi vil gå i dialog med Lyhus familien og diskutere hvordan vi kan utvikle et samarbeid, sier Lars Arne Straand som er adm. direktør på Straand Hotel i Vrådal og eier av Hubriding.no konseptet. Hotellet har satset stort med å fokusere på kjøreopplevelse for bil, mc og sykkel.

Lars Arne Straand, adm. direktør på Straand Hotel i Vrådal, ser frem til å se på muligheten for å få et første Hubriding.no hotell utenfor Norge.

– For å skape suksess for Hubriding.no trenger vi et hotell som er engasjert. Og vi trenger å få til et prøveprosjekt for å teste konseptet også utenfor Norge. Med norske eiere av Residenza San Vito burde alt ligge til rette for at vi kan få til et godt samarbeid, som kan glede de mange bil, sykkel og motorsykkelbesøkende som vil innom Piemonte, sier Lars Arne Straand til Reitwagen.no.

Lisette Lyhus imellom vinplantene på Avezzza vingård, San Vito. Hun er hotellsjef og daglig leder for Lyhus familiens virksomhet i Italia.

Falt for San Vito
– Vi falt umiddelbart for San Vito når vi kom hit første gang. Det er bygd inn i det flotte landskapet slik at man har flott morgensol som liksom aldri går ned om dagen. Utsikten består av vinmarker og hasselnøtt-trær som vokser i åssidene rundt hotellet. LHV Residenza San Vito ligger landlig til slik at våre gjester virkelig kan få stresset ned når de kommer på besøk til oss. Samtidig som vi ligger så nært byene om man skulle ønske å besøke noen butikker eller restauranter, sier Lisette Lyhus. Hun er hotellsjef og daglig leder for Lyhus familiens virksomhet i Italia.

Flott motiv fra kjøreturen i helgen med Porsche 911 Targa 4 S. En fantastisk kjøreopplevelse. Enorme krefter og nydelig grom låt.

Vingården, Avezza og agriturismoet, San Vito er pusset opp og har 11 flotte og intime rom, flotte uteområder, inkludert utendørsbar. Hotellet ligger rett ved den vakre byen Canelli. En halv times kjøretur fra Asti og ca. 50 minutter kjøretur fra Barolo. Canelli er en by med ca. 11.000 innbyggere og kjent for å lage fantastiske Moscato D’asti og spumante. I Canelli finner man også kjente vinkjellere som Coppo, Contratto, Gancia og Bosca som inngår i UNESCOs verdensarv liste.

Restaurantsjef Davide Tinazzo bygger opp Residenza San Vito med fokus på hotell, restaurant og gode viner. Her med et fat med trøffel som var ingrediens i menyen på lørdag kveld.

– Vingården, Avezza ligger vestvendt med utsikt over gamlebyen i Canelli og slottet Gancia øverst på åsen. Som nevnt er det ikke langt til Torino som er nærmeste storby. Andre kjente byer og landemerker er byene Asti og Alba. Nå våkner vi hver dag til en fantastisk utsikt og mange arbeidsoppgaver for å gjøre i stand agriturismoet og vingården, sier Lisette Lyhus (35). Hun og ektemannen Davide Tinazzo (32) og deres 8 uker gamle sønn Kenzo Tinazzo Lyhus er kjernefamilien som har fokus på å gjøre hotellet til noe helt unikt.

Uformell og trivelig stemning i restauranten. Lisette Lyhus og samboer Davide Tinazzo og deres 8 uker gamle sønn Kenzo Tinazzo Lyhus i barnevogn i vinkjelleren som ligger i tilknytning til restauranten.

Flyttet i 2018
Hun flyttet til Italia i 2018 og startet umiddelbart på et fire ukers intenst språkkurs i italiensk i Torino. Nå er hun hotellsjef og sentral i driften av vingården. Her er også far Vidar Lyhus tungt involvert. Familien investerer stort for å etablere et moderne produksjonsanlegg for vinene de produserer. Her vil du som besøkende få mulighet til å se vinproduksjon og prøvesmake, samt lære mye om vin når Lyhus i løpet av våren har gjort ferdig produksjonsanlegget som er under oppføring.

Den kjente Røde krakken i La Morro. Et must å stoppe for å ta noen fotos. Her ser vi ut over hele vinlandskapet i regionen.

Lisette Lyhus forteller at det er mye arbeid og lange arbeidsdager. De er begge i gang med arbeidsdagen fra 7 om morgenen og ofte sent i seng.

– Dette er hardt arbeid, men også en fantastisk livsstil, Lisette og Davide. Han er sjef for restauranten, og målet er å bli oppdaget av Michelin guiden, og over tid på både en og flere stjerner. Og kjøkkenet leverer, det fikk Reitwagen.no oppleve i helgen når vi besøkte San Vito.

Davide Tinazzo kjører selv mye motorsykkel. Her med Yamaha sykkelen vi fikk låne i helgen.

Pusset opp og klar for nye turister
– Covid-19 tiden kom rett etter at vi tok over stedet, så det har vært en utrolig utfordrende tid. Men nå åpner det opp og det gleder vi oss til. Samtidig har vi sett at vi har hatt fullt hotell gjennom hele dette året, når vi har hatt mulighet for å ha normal drift, sier Lisette Lyhus.

Siden vi tok over, har vi produsert mange 10-talls tusen flasker med Alta Langa og Rosé metodo classico. Det tar bare 2-3 minutter å kjøre og 15 minutter å gå mellom gården og hotellet som ligger på hver side av en ås.

Det ble en rekke flotte turer med Yamaha XMax 300 kubikk I de flotte områdene. Tivolisving etter tivolisving. Her parkert med Barolo i front lørdag morgen for en god kopp kaffe etter 50 minutter på Yamaha scooteren. Den var nydelig å kjøre.

– På agriturismoet har vi også lagt til rette for en ny og større parkeringsplass, etablert en moderne hage med flere sittegrupper og en ny bassengbar. Videre er det bygget en ny koselig lounge med peis, nytt resepsjonsområde, to nye gjestetoaletter til en nybygget restaurant med vin cave, forteller en engasjert Lisette Lyhus.

Samtidig har vi utvidet og modernisert restauranten som er et eget selskap. Vi har faktisk fire fantastiske kokker med Davide i front som lager fantastisk mat, lokal mat med innovativ twist og med innslag av god fisk som vi er ganske unike for her i området.

Måltidene ble strålende presentert. Her fra en lett lunsj. Trolig bare et tidspørsmål før Michelinguiden-test teamet oppdager restauranten.

Populær restaurant
– Restauranten har alt blitt et svært populært spisested for gjestene på Residenza San Vito og for landsbybeboere og folk på gjennomfart i flotte biler eller på MC, sier Lisette Lyhus. I dette området er det mange besøkende fra Norge, så vel som de øvrige skandinaviske landene, Tyskland, Nederland og Frankrike, forteller hun. Og så kommer det selvsagt mange italienere på besøk til oss.

Davide Tinazzo (helt til høyre) med kollegaene serverte den ene flotte måltidet etter det andre på Ristorante La Camendra. Her på kjøkkenet omkranset av kollegaene.

– Gjennom betydelig reisevirksomhet i Piemonte i den første tiden ble vi også godt kjent med landbruksområdet, byene, restaurantene og vinene i området. Italia er litt mer byråkratisk en i Norge, og ting tar litt lenger tid. Nå har Lisette tatt nødvendig agronom eksamen på italiensk og kan dermed stå ansvarlig for vingården. Hun sier de har blitt utrolig godt tatt imot og har fått god hjelp av familien som eide gården før, venner og familie og ikke minst en lokal rådgiver som vi har engasjert som i Italia heter «commersialista». Han vet hvordan alt fra tannlege til rørlegger, søknader om endringer på bygg og annet skal bestilles, forteller Lisette Lyhus engasjert.

Vingården, Avezza, har historie tilbake til 1956.

God vin gjennom flere generasjoner
– Vingården, Avezza, har en stolt historie tilbake til 1956 og som gjennom årene har blitt oppgradert og beplantet med nye druesorter for å legge grunnlaget for en god vin. Det var bestefaren til den forrige eieren av gården som startet med vindyrkingen etter å ha jobbet på flere vingårder i Asti-distriktet, forteller Vidar Lyhus (64) som i forbindelse med besøket viser oss den gamle måten å produsere vin på, samt selskapets nye vinproduksjonsanlegg. Han og hans kjære Helle Lyhus (62) har investert mye i både tid og penger i å bygge opp hotellet og vinproduksjonen. Vi gleder oss nå til å komme hjem til Norge i midten av oktober, etter en lenger periode her nede, sier Helle Lyhus og smiler.

Han og kona Helle Lyhus har både vært pådrivere og støttespillere når datteren Lisette Lyhus og hennes italienske samboer Davide Tinazzo satser for å bygge det som i fremtiden trolig vil bli en Michelin-restaurant. – Gjennom dem får vi nå virkeliggjort enda en av våre drømmer, sier Vidar Lyhus.

Fra servering under omvisning ute på vingården.

– Det vokser vindruer av Moscato, Barbera, Chardonnay, Pinot Nero og Nebbiolo-trær. Det produseres tre forskjellige typer Barbera d’asti, en vanlig Barbera DOCG med seks måneder på ståltank, en Nizza DOCG med 12 måneder på barrique og seks måneder på flasken og Nizza superiore med 12 måneder på barrique og 18 måneder lagring på flaske. Vi har også 3,5 hektar med Barbera mark, som ligger fem kilometer fra gården, forteller Vidar Lyhus. Vinene som produseres er Barbera d’Asti, Nizza, Nizza Riserva, Alta Langa, Rosé Brut, Moscato og Acino Blu. Les mer om de på linken.

I 1987 hadde man et generasjonsskifte som har stått for driften frem til vi overtok i 2018. Men de gjorde også en betydelig oppgradering av driften i 2001 slik at vi hadde et rimelig moderne produksjonsutstyr på gården, forteller Vidar Lyhus. Men med våre ambisjoner ble den gamle måten for tungvindt. Nå har vi lagt til rette for kvalitetsproduksjon i et tipp topp moderne produksjonsbygg.

Flotte saftige druer som det skal bli god vin av. Druene høstes nå fremover.

I 1987 ble også området Spumante Alta Langa og Nizza tatt i bruk til drueproduksjon for å skape kvalitetsvin av den forrige eieren. De kjøpte også vinmarkene i Nizza Monferrato, som lå ikke langt fra gården.

Perfekt lunsj stopp på Restaurant Tornavento, med en stjerne i Michelin guiden. Bare 30 minutters kjøretur fra San Vito. Her har de en vinkjeller verd 300 millioner kroner.

– Vi overtok en gård med en sterk historie og stort engasjement og det har gledet oss stort at familien etter å ha solgt gården til oss, har ønsket å jobbe videre under vårt eierskap, sier Vidar Lyhus. Rundt gården har vi litt over tre hektar med Alta Langa DOCG, laget på 80 prosent Pinot Nero og 20 prosent Chardonnay. Den blir laget på «champagne metoden». Saften ligger da ca. et halvt år på ståltanker før den tappes i flasker. Deretter må den lagres ca. 30 måneder på flaske før man setter på «champagne korken» og den er klar for salg, forteller Lyhus. Den selges under navnet Zero Dosage og er faktisk enda tørrere enn en ekstra Brut. Samt marker for Nebbiolo som vi lager en Metodo classico Rosè av og Moscato planter.

– Moscato d’Asti DOCG er en sprudlende vin, med lav alkoholprosent på bare 5,5 prosent. Det naturlige sukkerinholdet er på ca. 120-150 gram per liter. Den er perfekt til desserter, forteller Lisette Lyhus under omvisningen på vingården.

Vidar Lyhus i den gamle vinkjelleren på hovedgården.

Italiensk agriturismo i særklasse
Residenza San Vito, agriturismoet, ligger i Calamandrana. Fem minutters kjøring til de større byene i området som Nizza Monferatto og Canelli. I Calamandrana sentrum ligger en rekke små butikker, restauranter og barer.

Hovedbygningen er fra tidlig 1900-tallet og det var opprinnelig en stall. For 10 år siden ble eiendommen og bygningsmassen kjøpt av den tidligere eiere som har bygget det ut fra to rom til 10 rom.
– De gamle eierne fortjener mye ros. I denne perioden har det blitt lagt ned en stor innsats for å satse på service for gjestene slik at disse har kommet igjen år-etter-år, forteller Lisette Lyhus.

Flott morgentur på vei til Barolo. Ca. 1 times kjøretur fra San Vito. Nesten ingen trafikk og masse svingete veier. Asfalten var av god kvalitet de fleste steder.

Drømmen om Italia startet i Frankrike
– Vi har eid et hus i Nice i Frankrike i en årrekke og var egentlig på jakt etter et hotell og en vingård i det området. Vi så på mange alternativer, men fant aldri noe vi falt for. Vi fulgte med på Finn og snakket med meglere hjemme i Norge og her nede. Vi så på Toscana og så dukket plutselig San Vito opp på baksiden i Dagens Næringsliv i en annonse. Da tente vi umiddelbart. Vi reiste ned og forstod med en gang når vi kjørte opp veien foran hotellet at dette var noe for oss, sier Vidar Lyhus.

Restaurant Tornavento, med en stjerne i Michelin guiden har en fantastisk vinkjeller bygd opp over mange år. Her sies det at det er lagret vin til en verdi av 300 millioner kroner. Her med omvisning av Vidar Lyhus i selveste velvet i vinkjellen. Her lagres “de dyreste og beste” av vinene.

– De unge ville satse og vi hadde kapital for å finansiere investeringen i eiendom og oppussing av gården. Nå er det en stor innsats som skal til for å sikre lønnsom drift over tid. Det vil gi avkastning og ikke minst et godt liv fremover for hele familiens om er involvert, forteller en engasjert Vidar Lyhus.

Kjøremaskin: Drømmen på tur: Porsche 911 Targa 4 S, med 450 hk. Minnerike dager og svinger!

Porsche både i Norge og Italia
Han og kona pendler nå mellom Italia, boligen i Lier ved Drammen og kontorene til Conceptor-konsernet på Billingstad i Asker. Conceptor kontorene er også kjennetegnet med at landets største Porsche butikk Porsche Center Asker & Bærum ligger i nettopp et bygg Conceptor eier.

– Vi har stor tro på å utvikle samarbeid med Porsche og andre flotte bilmerker som er opptatt av å kjøre på tur her i Piemonte, sier Vidar Lyhus. Han gleder seg til å utforske et samarbeid med Hubriding.no som har hatt en stor suksess i Norge, blant annet med et godt samarbeid med Porsche klubben.

Det vokser vindruer av Moscato, Barbera, Chardonnay, Pinot Nero og Nebbiolo-trær, forteller Vidar Lyhus.

– Vi har alltid ønsket vekst og engasjerer oss i det vi synes er morsomt og givende, sier Vidar Lyhus. Sånn har det vært helt siden jeg startet å selge de første datamaskinene på -80 tallet og gjennom veksten med Kontor & Data AS, og senere Einersen Kontor & Data AS (EKD) som ble børsnotert i 1986, og i 1987 ervervet av Esselte og tatt av børs. Dette eventyret la grunnlaget for det som i dag er en betydelig investeringsbase basert på handelsvirksomhet og eiendomsutvikling.

Her ser vi det nye bygget og det nye anlegget for produksjon av gårdens viner. Siste del av dagens innhøsting i røde kasser, klar for å bli omgjort til vin.

– Målet med satsingen i Italia er å skape en virksomhet som er lønnsom og langsiktig. Over tid håper vi også at vi kan gjøre flere investeringer både i hoteller og vingårder, og dermed kanskje kunne drive litt større. Men vi tar et skritt av gangen, forteller Vidar Lyhus.

Lyhus figurerer på Kapitals lister i 2021 med en anslått formue på 1,4 milliarder kroner. Conceptor er eid av Convarig AS som er Vidar Lyhus og hans nære familie med 89,5 % av aksjene. De resterende 10,5 % innehas av Konghelle AS som er eiet av Ronnie Egeland. Egeland og Lyhus har vært makkere siden 1997.

Flotte svingete veier i San Vito området i Calamandrana i Pimonte i Italia.

For mer informasjon se nettsidene:
Vingården Avezza, hotellet Residenza San Vito og restauranten La Camendra
Vingården og hotellet og restauranten.

Adresse: Frazione S. Vito, 52, 14042 Calamandrana AT, Italia
Telefonnummer: +39 348 354 9049
post@residenzasanvito.it

Perfekt område for MC og scooter. Reitwagen.no benyttet en Yamaha XMax 300 kubikk som var perfekt for bykjøring så vel som de lange strekkene denne helgen.

Reiseråd:
For en langweekend til Italia og Milano lønner det seg å fly fra Oslo med Norwegian torsdag kl. 11.00 fra Gardermoen og hjem på søndag kl. 12.30 med SAS. Da får man mye ut av helgen, samt kommer til Gardermoen i 17.00 tiden for å gjøre seg klar til en ny arbeidsuke. I Italia må du ha med EU/Covid-19 sertifikat som du henter i print/pdf og digitalt via Helse Norge. God reiseforsikring er også klokt om uhellet skulle være ute. Det anbefales også å ha med Europeisk helsetrygdkort som du kan bestille på Helsenorge.no.

MC-transport:
MC Transport kan hjelpe til med transport av din sykkel i Europa. Morten og Tina Lorentzen har 25 års erfaring med denne typen transport og har fraktet 1000vis av MC-er. Både til reisedestinasjon og trygt hjem igjen. Både Morten og Tina kjører trailer og er engasjerte MC-piloter. Klubber, vennegjenger, forhandlere, firmaer og privatpersoner. Ta kontakt med MC-transport dersom dere har en drøm om å kjøre deres egen sykkel på en drømmeferie. MC Transport AS. Mobil +47 979 590 00, E-post: morten@mctransport.no

 

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend