Offroad vehicles (ORV) og ATV – melder om kraftig vekst i Norge: Polaris samlet alle forhandlere på ORV-salgskonferanse på Gardermoen

Bjørn Richard Johansen
ORV og ATV står i fokus når Polaris samlet forhandlere til høstens forhandler- og salgskonferanse på Gardermoen tirsdag og onsdag. Tirsdagen var forhandlere i Sør- og Vestlandet, mens forhandlere fra Midt-Norge og Nord-Norge samles på dag nr. 2. Reitwagen.no fikk være med på prøvekjøring med den helt nye Sportsman 570 og Ranger i dag.

Fremover vil vi i Reitwagen.no delta på samlinger hos de ulike aktører og merkevarer for å høre mer om utviklingen i bransjene vi følger i Reitwagen.no. I dag fikk vi være med på Lodding gård i Ullensaker, rett ved hovedflyplassen på Gardermoen. Gården har vært i familien Svindals eie i tre generasjoner, og selveste Alf Prøysen har bodd her i sin spede barndom.

Bonden Jørgen Svindal til venstre sammen med Martin Hagløv i Polaris til høyre.

Storbonden – som kan alt om bil
«Storbonden» som vi ville kalt han i Farmen er en supertrivelig kar som kan alt om kjøretøy. ATV/ORV, snøscooter, motorsykkel, traktor og bil. For en bonde! Jørgen Svindal har siden 2004 holdt kurs og kjøre opplæring på atv i tillegg til sin faste jobb med å drifte bilbutikk, hans interesse for motoriserte kjøre tøy har han nok hatt fra han ble født. Nå er neste generasjon også hektet på interessen. Det så vi når Sebastian Kjos Svindal (11) kom kjørene med sin egen OTV med svigermor Sidsel Amundsen (67) som passasjer.

Sebastian Kjos Svindal (11) kom kjørene med sin egen OTV inn på tunet med svigemor Sidsel Amundsen (67) som passasjer.

ATV og ORV vokser i Norge
ATV-begrepet omfatter et bredt spekter av kjøretøy, fra firehjulsmopeder og motorsykler til konkurransekjøretøy, og traktorer til bruk i land- og skogbruk eller bygg og anlegg. Felles for kjøretøygruppene er at de er beregnet på brukere over 16 år og at du må ha godkjent førerkort for å kjøre de aller fleste.

Samlingsplass mellom kjørerundene i terrenget ved Gardermoen.

Økt lønnsomhet i den lokale Polaris butikken
– Dette er en viktig arena for oss som Polaris importør, forteller Truls Tvete som er adm. direktør for Polaris i Norge. Forhandlerne er de som hver dag har kontakt med kundene. Selskapet omsatte for vel 375 millioner kroner i Norge i 2019 og hadde et resultat før skatt på 10, 7 millioner kroner. En tydelig stolt Tvete innledet på konferansen i etterkant av prøvekjøringen i ettermiddag på Radisson Blu Gardermoen.

Covid-19 regler ble overholdt. Trond Rande DSM – Sør-Norge til venstre. Til høyre Kristoffer Borgenhov hos Norsk Tilhengersenter i Bærum under dagens samling.

– Gjør forhandlerne det bra, så gjør vi det bra. I dag har vi hatt fokus på å gi forhandlerne oversikt og informasjon om våre planer for 2021. Videre har vi testet produktene ute i skogen. Så har vi også brukt mye tid på gode samtaler med de enkelte forhandlere, sier Truls Tvete.

Lodding Gård ligger idyllisk til ved Gardermoen flyplass.

Flotte omgivelser
Lodding Gård er et unikt område for trening med ATV/OTV.
– Området vi har brukt til kjøringen er ca. 40 mål, det ble første gang brukt i 2006 til kurs for ATV førere i Røde Kors, sier Jørgen Svindal.
– Området ser flatt ut men byr rask på flere overraskelser og utfordringer, da det går fra et flatt skogs terreng til trange og bratte heng i skråterreng med vannføring i bunnen, her kan alle få kjenne sine begrensninger, understreker en engasjert «Storbonde».

Litt varme og god stemning rundt leirbålet og bålpannen underveis i dagens samling.

– Området kan leies ut men av sikkerhets hensyn kun med veileder. Vi har sikkert hatt igjennom 350-400 personer på ATV-kurs i dette området uten person skader pr. i dag og ønsker å la denne statistikken leve videre, forteller Jørgen Svindal. Vi leverer utfordring etter nivå og ønske på en trygg måte.

Store kjøreopplevelser.

Om ATV og OTV: Når må du ha førerkort?
Dersom firehjulingen har en maksfart på over 6 kilometer i timen og/eller en egenvekt på over 50 kilo, må du ha førerkort for å kjøre denne. Dette gjelder uansett hvor kjøringen foregår. Unntaket er dersom du kjører på lukket bane i regi av motorsportforbundet. Les mer om dette her.

Førerkortklasser for kjøring med ATV:

  • ATV registrert som moped kan kjøres av alle med førerkort klasse M-146 (vektbegrensning på 175 kg) og M-147, samt de som har det gamle mopedførerbeviset.
  • ATV registrert som tung motorsykkel kan kjøres med førerkort klasse B, C eller D. Disse kan også kjøre moped.
  • ATV registert som traktor (T3A) kan kjøres på førekort klasse B og klasse T. Klasse T3B krever minimum klasse B.

Her finner du all førerkortinformasjon på Statens vegvesens side.

Mange flotte detaljer. Utrolig solide kjøretøy.


For mer informasjon om Lodding gård:
Om noen vil leie gården, kan dere kontakte Jørgen Svindal på mobil 934 21 700 og e-post: jorgen@svindalbil.no. De skreddersyr så opplegg med arrangøren, men med strenge sikkerhetskrav.

Området kan også brukes på vinters tid til snøscooterkjøring om det er nok snø.

Share via
Send this to a friend