Fine høstturer på motorsykkel - Anbefalinger fra NAF veibok redaktør Per Roger Lauritzen

Bjørn Richard Johansen
Per Roger Lauritzen er ikke bare Norges største ekspert på bilturer som redaktør for NAFs veibok og reisebøker i en årrekke. Han er også en ivrig motorsyklist. Her er hans tips for gode turer for deg med MC i høst.
Per Roger Lauritzen, redaktør for NAF Veibok og NAFs reisebøker og aktiv motorsyklist.

Per Roger Lauritzen i NAF kan norske veier
Per Roger Lauritzen, redaktør for NAF Veibok og NAFs reisebøker, deler sine anbefalinger for MC-høstturer med oss. Han er avbildet over på sønnens BMW G310GS . Men den anerkjente redaktøren varsler nå at han vurderer sterkt å kjøre egen sykkel. Sønnen har fått han på to hjul igjen.
– Det hadde jeg vel egentlig aldri trodd. Men når jeg nå har fått forsøkt meg igjen har lysten på å ha min egen sykkel kommet sterkt tilbake fra yngre dager. Det blir nok ny MC slik at jeg kan kjøre på min egen motorsykkel fremover. Så kan junior kjøre sin egen, uten at jeg må låne den, sier Per Roger Lauritzen.

I over 30 år var Lauritzen ansatt i Den Norske Turistforening, bl.a som inspektør, redaktør og informasjonssjef. Nå arbeider han som redaktør av NAF Veibok. NAF Veibok er Norges mest komplette reiseguide. Den gir deg både inspirasjon og informasjon. Den presenterer alle Norges fylker med kommuner, og hvilke veier som går igjennom dem. Dermed blir det lettere å vise fram alle de gode grunnene til å stoppe i den enkelte kommune. Her finner du kulturminner, friluftlivsopplevelser, festivaler, spesielle attraksjoner for de minste og mye annet. På naf.no finner du digital utgave av veiboka. Mye av innholdet i veiboka vil du også finne igjen på NAF Ruteplanlegger. Den populære veiboken har i 90 år vært til nytte, inspirasjon og glede for brukerne.

Her er Per Roger Lauritzens historie og anbefalinger til høstturer. Gjengitt med tillatelse fra NAF.

For motorsyklisten er ofte veien målet
For motorsyklister er ofte veien målet. Når den stolte eier av en skinnende tohjuling får tips om en idyllisk veistrekning med god asfalt, mange svinger og lite biltrafikk, er han eller hun sjelden vanskelig å få ut på tur.
Det offentlige veinettet i Norge er på bortimot 100 000 kilometer og inneholder mange slike strekninger. I tillegg er det ikke vanskelig å finne veier med vakre omgivelser, mange gode utsiktsplasser og stoppesteder, og mye å se og oppleve underveis. Vi har plukket ut noen turforslag som byr på mange av disse kvalitetene. Disse vil vi gjerne dele med våre motorsykkelkjørende medlemmer som har lyst på flere korte eller lange turer utover høsten.

JORDBRUKSLANDSKAP: Vakre omgivelser gir også god kjøreglede.

Vestfold på tvers
Du trenger ikke dra til Vestlandet for å opplev smale, bratte og svingete veier i kupert landskap. Det holder lenge med å kjøre FV306 fra Horten til Lågendalen. Turen starter riktig nok pent og forsiktig gjennom flatt jordbrukslandskap, men etter å ha passert FV35, eller Bispeveien som den kalles i Vestfold, forandrer landskapet seg gradvis og mye.
FV306 passerer Høyjord stavkirke, Vestfolds eneste og flere kulturminner. Idylliske innsjøer som Kleiveren er det også flere av langs veien. Det er også mange gode muligheter for dem som vil parkere motorsykkelen og ta en avstikker til fots, for eksempel til DNTs Trollvannstua eller til Ulefossen, Larvik kommunes høyeste vannfall.

Vel nede fra de bratte bakkene til Lågendalen kan motorsyklisten fortsette over de vakre åsene mot Skien, eller opp eller nedover den brede og frodige dalen mellom Larvik og Kongsberg.

SØLVVEIEN: Legg MC-turen til landets eldste offentlige kjørevei.

Norges eldste kjørevei
Gamle Kongsbergvei kalles også Sølvveien og er landets eldste offentlige kjørevei. Den ble anlagt på 1620-tallet for å lette transporten av sølv fra Kongsberg til Drammensområdet. Fra like ved Hokksund kan du fremdeles følge store deler av strekningen. Turen starter på FV2758 forbi Fiskum kirke og går så på FV2757 videre mot Kongsberg. Veien passerer blant annet Fiskumelva. Over den går Smedbrua, bygget i 1767, og sannsynligvis Norges eldste steinhvelvbru.
Vel fremme på Kongsberg er det også en fin tur for motorsyklister å kjøre videre nordover Numedalen på østsiden av elva til Lampeland. Derfra kan de legge kursen østover igjen på FV2740, som også er en slik vei motorsyklister
foretrekker.

Vel tilbake i Hokksund igjen har de garantert fått svingt deg.

Tvers over Agder
E18 langs Sørlandskysten er stadig bedre for dem som vil raskt frem, men er akk så kjedelig. Et bedre alternativ for motorsyklister og andre som synes veier er målet, er indre vei gjennom Agder.

FV42 går fra Arendal til Egersund og gjennom et område som byr på usedvanlig mye natur per kvadratkilometer. Langs veien veksler flate dalbunner og bratte dalsider nesten hele tiden om dominansen. Det finnes også et vell av vann i form av innsjøer og elver.

KJØR OMVEI: Ta av fra motorveien og kjør heller en indre vei når du skal på MC-tur.

Nydelige, skiftende kulturlandskap og spor av mennesker er det også nesten over alt. Veien innbyr til hyppige stopp for friluftslivsinteresserte, enten de vil fiske eller gå til hytter og topper. For eksempel er DNTs Olandsbu verdt å svette litt for.

For dem som er interessert i historie og kulturminner er mulighetene også mange. En avstikker til storheter som Mollestadeika og kirkeperler som den i Froland, Grindheim og Mykland, er bare noen av dem man kan oppleve. Froland verk, Mineralparken i Evje og Storhaugane i Sirdal er også nesten obligatoriske stoppesteder. Underveis bør motorsyklister også unne seg avstikkere til Knaben gruver og idylliske Flekkefjord. Det er knapt 24 mil mellom Arendal og Egersund langs FV42, men sett av minst en helg til turen.

Svingete fjelltur
Fra kulturminnene Sauda kirke til Røldal stavkirke er det 47 kilometer, og mesteparten av strekningen mellom kirkene dekkes av FV520. Den byr på en usedvanlig bratt, svingete og innholdsrik kjøretur som dels går høyt til fjells. Turen kan gjennomføres inntil snøen kommer og stenger veien om høsten. Veien er en del av Nasjonal turistveg Ryfylke, og kjøreturen over fjellet kan utmerket godt kombineres med turen fra Røldal og sydover til Stavanger.
Etter å ha kjørt ut av tettbebyggelsen i Sauda følger FV520 først Storelva gjennom det trange Allmannajuvet. Her ligger det et nedlagt gruveanlegg som nå er gjenåpnet som en meget spesiell rasteplass av Statens vegvesen. Før FV520 går til fjells for alvor, går den nedenom den flate og fruktbare Hellandsbygd.

FJELLTUR: Telt langs veien og opplev vakker natur mellom Sauda og Rørdal.

Herfra er veien vinterstengt. Videre over fjellet passerer veien flere imponerende kraftverksdammer. Særlig den store dammen i sørenden av Svartavatnet er verd en stopp.

For øvrig er det en rekke flotte utsiktspunkter underveis over fjellet. Motorsyklister som sverger til overnatting i telt høyt til fjells, har også mange muligheter på veien mellom Sauda og Røldal.

Langtur ved Femunden

Teltplasser er det også rikelig av på FV26 som går gjennom Trysil og vest for Femunden. Denne turen er ganske annerledes enn de forutgående. Den er preget av lange strekinger gjennom glissen bjørke- og furuskog like ved Norges tredje største innsjø. Det er et ganske storslagent område som byr på
store naturopplevelser.

Når høstfargene kommer er turen i tillegg en fargerik opplevelse. Stort sett
god veibane og liten biltrafikk er også slikt motorsyklisten kan glede seg over. Underveis vil du finne mange gode grunner til å svinge av hovedveien blant annet i Nybergsund, Innbygda, Engerdal, Drevsjø og sørenden av Femunden. Fint er det også i Øversjødalen der den høyreiste Elgpiggen rager
på sørsiden.

Starter du denne turen i Elverum og kjører til Tolga har du tilbakelagt nesten 24 mil. Hvis du vil ha en rundtur kan du kjøre sørover igjen via Tynset, Brydalen, Rendalen, Storsjøen og Elverum. Da har du tilbakelagt vel 20 mil i tillegg på asfalt i Innlandet.

FEMUNDEN: Ta turen til Norges tredje største innsjø og opplev store naturopplevelser.

Vesterålen og Andøya
Vesterålen kan varte opp med vel så spektakulære fjorder og fjell som sin mer berømte nabo Lofoten. Det gir muligheter for dem som vil ha veiene mer for seg selv og komme tett på storslagen natur uten å kjøre i kø. Med Sortland som innfallsport er ytterpunktene Bø og Nyksund begge innenfor rekkevidde på den imponerende Langøya.
Et par dagers tur langs storslagne fjorder og fjell på Norges tredje største øy byr på utallige inntrykk. Fra Sortland kan også motorsykkelturen gå østover og nordover til Andøya. Der konkurrerer stupbratte fjell og mektige multemyrer om
oppmerksomheten. På et par dagers tur, delvis på den nasjonale turistveien har du også muligheter for å oppleve det høyreiste fyret i Andenes og romfartssenteret like ved.

VESTERÅLEN: Opplev spektakulære fjorder og fjell i Vesterålen.

For dem som synes en høsttur til Vesterålen blir i lengste laget er det jo en ide å sette den på lista for mulige turer neste år. Det er minst like fint der tidlig på sommeren og Norge har mange perler man kan se frem til å kikke nærmere på.
Og til slutt: Kjør med vett og forstand og bruk sikkerhetsutstyr. God tur!
Les mer om turene og få flere detaljer i NAF Veibok, og NAFs reisehåndbøker

Mer om Per Roger Lauritzen: 
Per Roger Lauritzen skriver hovedsakelig bøker om natur, historie og turopplevelser i Norge og illustrerer dem ofte med egne bilder. Så langt har han, alene eller sammen med andre, utgitt vel 50 bøker. Hovedverket er de ni bindene om FjellNorge (2001), KystNorge(2006) og SkogNorge (2009) som han skrev sammen med Leif Ryvarden. Bøkene Norges beste fjellturer (2008) og Norges beste helgeturer(2010) har også vært svært populære. Han har også skrevet flere bøker om norske nasjonalparker og andre storslåtte naturområder. Kystopplevelser og padling er andre viktige emneområder for ham. I 2007 ble han sammen med Leif Ryvarden tildelt Den Norske Friluftslivsprisen for sitt mangeårige virke som en markant formidler av natur og friluftsliv. I over 30 år var Lauritzen ansatt i Den Norske Turistforening, bl.a som inspektør, redaktør og informasjonssjef. Nå arbeider han som redaktør av NAF Veibok.

Mer om NAF: se www.naf.no og https://www.naf.no/medlemskap/medlemsfordeler/naf-veibok/

Gjengitt med tillatelse fra NAF.

For mer om flotte kjøreveier se også www.hubriding.no

Share via
Send this to a friend