KNA starter å pusse opp Tyrigrava innvendig - Kunstnerfellesskapet som har brukt lokalene tok farvel med Tyrigrava denne uken

Thomas Groot
KNA går i gang med innvendig oppussing av Tyrigrava på Kolbotn i Nedre Follo kommune. Motorsykkel og bilinteresserte i østlandsområdet får et fantastisk møtested, restaurant og møtelokaler fra i høst. Mandag 1. mars var en vemodig dag for tekstilkunstner Anne Knutsen og de andre kunstnere som i en årrekke har hatt Tyrigrava som arbeidsplass og tilholdssted. Tiden var nemlig kommet for å overlevere nøklene og ta farvel med Tyrigrava.
Tekstilkunstner Anne Knutsen overrekker Tyrigrava-nøklene til styreleder Børre Skiaker. Med dette avsluttes et åtte år langt leieforhold.

Nå starter innvendig oppussing
Da Kongelig Norsk Automobilklub, KNA sammen med NVK – Norsk Veteranvogn Klubb – kjøpte Tyrigrava av Oppegård kommune tilbake i 2017, fikk de med en utleieavtale til kunstnerfellesskapet på kjøpet. Opprinnelig løp kontrakten frem til 31. mai i år, men da kunstnerne hadde lykkes med å finne nye lokaler og allerede hadde flyttet, ble overtakelsen fremskyndet til 1. mars. Kulturminnefondet er med å bidra til å sette det ærverdige bygget i stand igjen.

Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.

– Det er prisverdig at Tyrigrava AS ønsker å tilbakeføre fasaden til sin kjente funkisstil og fortsette å holde kulturminnet tilgjengelig for allmennheten gjennom å videreføre og utvikle bruken. Tyrigrava er et godt eksempel på vern gjennom bruk, sa styreleder i Kulturminnefondet Tine Sundtoft når fondet tildelte sitt bidrag til rehabiliteringen av fasaden.

Reitwagen.no har tidligere omtalt oppussingen utvendig (trykk link).

Et flott område og et flott bygg
– Vi har trivdes godt på Tyrigrava med flott natur rett utenfor døren, så det er litt vemodig å flytte, konstaterte Anne Knutsen da hun ga slipp på det formidable Tyrigrava-nøkkelknippet og etterlot det til styreleder i Tyrigrava AS og generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

KNA vil bringe byggets storhet tilbake
– Vi er glade for at det var KNA som kjøpte Tyrigrava. Eiendommen blir nå tatt godt vare på og kommer til nytte for motorfolket, avsluttet Anne Knutsen, mens Skiaker lovet kunstnerne invitasjon til innflytningsfesten.

– Det har vært et godt og hyggelig samarbeid, avsluttet Børre Skiaker.


I tillegg til å få full råderett over Tyrigrava overtar KNA også ansvaret for fire strategisk plasserte fuglekasser. Disse har KNA lovet å passe godt på.

Byggearbeidene starter til uken
– Vi har hatt et svært godt samarbeid med kunstnerfelleskapet i løpet av de fire årene som har gått, og vi er takknemlige for jobben de har gjort med å passe på bygget for oss, sa Børre Skiaker i det han mottok nøklene til «Tyrigrava».

I løpet av de neste månedene er det duket for en fullstendig innvendig oppussing av den gamle veikroen. Først ut er toalettene slik at alt er klart til å ønske matserveringen og de tusentalls bil- og motorsykkelentusiastene velkommen til våren.


– Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, kommer det fra en opprømt Børre Skiaker. Dette er startskuddet for en ny epoke i historien til både Tyrigrava, KNA og NVK, Norsk Veteranvogn Klubb.

Thomas Falkenberg, styreleder i Norsk Veteranvognklubb (venstre) og Børre Skiaker, Generalsekretær i KNA til høyre. På taket av Tyrigrava. Gjersjøen i bakgrunn.

Når 2021 er slutt har det blitt investert et tosifret millionbeløp i det karakteriske landemerket langs Gamle Mossevei. Funkisperlen vil skinne og kombinasjonen bevaring og bruk gjør det mulig å forsvare investeringen. Nå blir Tyrigrava motorfolkets tilholdssted.

 

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend