Hun drømmer om å kjøre Rally Dakar!

May Liss Urang
19 år gamle Vilde Marie Holt kjører på landslaget til Pål Anders Ullevålseter i enduro. Hun debuterte i sitt første VM i enduro i november og fikk en fin 9 plass. Hun drømmer om å delta i Rally Dakar når hun har fått litt mer erfaring som endurokjører.

Vilde vokste opp på Borgen i Ullensaker og startet sin karriere på to hjul som 7 åring. Etter at hun hadde fått prøve en liten cross sykkel var det ingen vei tilbake. Pappa måtte ut å handle for å få fred i huset. Sykkelen ble brukt flittig på jordet til kjøring og det endte opp med medlemskap i NMK Gardermoen slik at Vilde kunne trene under ordnede forhold.

NMK Gardermoen hadde trening 4 ganger i uka og 8 år gammel deltok Vilde i sitt første løp, som hun vant. Det var ingenting i veien med konkurranseinstinktet.

Treningssamling i Italia. Foto: Torkel Holt

 

Da hun var 13 år begynte hun å satse på motocross med god hjelp fra pappa. For å få mer erfaring har de reist til USA noen ganger og kjørt løp. I 2011 vant Vilde ett løp i California. Dette ga mersmak og i 2014 vant hun enda et løp i California. Dette var starten da jeg begynte å satse og folk fikk øynene opp for meg som crosskjører sier Vilde Marie.

1 plass i USA 2014. Vilde og treneren Dan Walsh. Foto: Torkel Holt

 

Vi er litt nysgjerrige på om noen i familien kjører siden Vilde har så stor interesse for motocross. Vi får til svar at verken mor eller far kjører. Hun mener selv at hun nok har vært interessert i motorsykler i hele sitt liv. Hun husker spesielt en episode da de var på ferie i USA og hun kunne få velge seg en liten suvenir å ta med hjem. Hun var vel rundt 2 år den gangen og det eneste hun var interessert i å kjøpe var «spiderman på motorsykkel».

 

Plukket ut til landslaget i enduro
Vilde startet med motocross og har gjort det såpass bra at hun har vært på landslaget til motocross i 2 år før hun ble plukket ut til landslaget i enduro.

Vi er litt nysgjerrig på hvordan dette foregikk og om hun hadde mye erfaring med enduro før hun kom på landslaget til Ullevålseter. Vilde ler litt mens vi prater og forteller at det var litt tilfeldig hvordan dette skjedde. Som landslagsdeltaker i motocross så var hun opptatt av å få kjørt så mye løp som mulig for å få mest mulig trening. Kjøringen i løp foregikk i helgene. Tilfeldighetene rår og en helg er det ingen motocross kjøring, men et enduroløp. De drar avgåre og Vilde var så heldig å få delta på enduroløpet med sin cross sykkel. Og vant hele løpet. Dette gikk selvfølgelig ikke ubemerket hen og Pål Anders Ullevålseter tok umiddelbart kontakt og fortalte at han ønsket seg en jente på landslaget som ønsket å satse, og lurte på om hun hadde lyst.

Vilde Marie Holt, med landslagstrener i Enduro, Pål Anders Ullevålseter

 

Det var veldig stort å bli kontakter av Pål Anders. Han er jo et av mine store forbilder og veldig synlig ute i verden når det kommer til deltakelse i forskjellige løp. Dette var en mulighet jeg ikke kunne takke nei til sier Vilde, selv om hun ikke hadde så mye erfaring med enduro.

 

Satser på fulltid
Etter at Vilde ble ferdig med toppidrettslinja på Nes vgs har hun valgt å satse på enduro på fulltid. Det innebærer trening tre ganger om dagen, en økt med kondisjon, en økt med kjøring og en økt med styrke daglig. Deltakelse på landslagssamlinger 6 – 8 ganger i året og trening med landslaget en gang i uka. Den ukentlige treningen varierer mellom endurokjøring og trening på Olympiatoppen.

Når de er ute og reiser er alltid pappa Torkel med. Han kjører bilen med alt utstyret og passer på at Vilde har det bra.

Vilde kjører for TANDBERG MC-GASGAS Racing team. RISK Racing Team Scandinavia er sponsor for klær og utstyr Vilde bruker under kjøring.

Tandberg MC. Foto: Tor Lindseth

 

Det koster å satse og Vilde er avhengig av sponsorer for å kunne få det til. Vilde har sponsorer hvor hun markedsfører deres produkter på banen. For eksempel TilhengerNor hvor hun får låne tilhengere som hun viser frem når hun er ute på løp.

Hun har også sponsorer som har gått inn med penger for at hun skal nå målet sitt slik som RGH Eiendom og Billigrørleggern. Og hun har sponsorer som hun jobber med flere ganger i uka, slik som DB Styrketerapi. De hjelper meg med å være i best mulig fysisk form til konkurranse, sier Vilde.

Alle sponsorene mine er viktige for meg sier Vilde og ramser opp i fleng; Tandberg MC, TilhengerNor, RGH Eiendom, 2050 Trafikkskole, Billigrørleggern, Atletico, Kløfta skilt og reklame, BUSSINVEST og Risk Racing moto.

 

Resultater
Vi lurer på om Vilde har noen resultater fra konkurranser hun har deltatt i som hun er veldig stolt over.

Alle konkurranser er forskjellige sier Vilde, men hun er veldig stolt av 1 plass hun fikk i Haslemoen Extreme 2020 i klassen Dakar.  Et løp med kjøring i 8 timer hvor det kun er satt av korte pauser til tankning av motorsykkelen på noen minutter. Løpet ble arrangert av Solør MC klubb.

Vi lurer litt på hva gutta synes om å få Vilde som konkurrent. Til dette svarer Vilde at hun blir tatt godt imot og synes enduromiljøet er fint.

Mange førere er overtroiske og har en eller annen maskott eller en rutine de må utføre før de kan sette seg på sykkelen før et løp. Vi lurer selvfølgelig på om Vilde har noe hun må utføre før et løp starter? Til det så svarer Vilde at hun ofte har på seg stjernesokkene sine, og det siste hun gjør før løpet starter er å gi pappa en tommel opp.

 

Fritid, venner og fremtiden
Med satsning på fulltid og trening 3 ganger om dager går de fleste timene i døgnet til motorsykkelinteressen. Vi lurer på om Vilde får tid til å møte venner eller om det kun er fokus på trening og konkurranser. Til det så svarer Vilde at det nok blir litt lite tid til venner utenom endurokjøring, men samtidig så er de fleste vennene mine i miljøet. Så noe tid blir det.

Trening på Vålerbanen. Foto: Motophoto by Jørn

I tillegg så benytter hun noe av «fritiden» sin til å kjøre roadracing og kan stolt fortelle at hun fikk lisens i fjor, har rukket å delta i to konkurranser på Vålerbanen i Solør og vant begge to. Hun kjører for Solør MC klubb og kjører en Honda CBR600 RR.

Vi lurer selvfølgelig på om Vilde har lappen på motorsykkel og får beskjed om at hun har lappen på mellomtung, A2, men kun fordi dette er et krav for å kunne kjøre transportetappene i noen av enduroløpene.

Til slutt så lurer vi jo selvfølgelig på hvilke fremtidsplaner Vilde har både når det gjelder endurokjøring og videre utdanning. Her får vi beskjed om at målet er å være i verdenstoppen på enduro når hun er rundt 25 år. Og hun ønsker å kunne leve av sporten, hvis det er mulig. Reserveplanen er utdanning som lærer da hun kunne tenke seg å jobbe i barneskolen.

Uansett hvordan fremtiden blir så tror vi Vilde er ei vi vil få høre mer om. Og om hun får drømmen oppfylt om deltakelse i Rally Daker så vil nok Pål Anders Ullevålseter være en god læremester på veien dit. Vi ønsker lykke til!

 

Ønsker du og følge med på Vilde Marie Holt så finner du henne her:

Facebook: https://www.facebook.com/vmh22

Instagram: https://www.instagram.com/vilde.holt/

 

Enduro
Enduro er en gren i motorsykkelsport med utholdenhetskonkurranser i terrenget. Konkurransene varer ofte mange dager og omfatter fartsetapper og andre spesialprøver på stier og i skogsterreng, bundet sammen med transportetapper på vei. I fartsetappene er det intervallstart med 1–2 deltakere per start. Vil du vite mer om Enduro se Norges Motorsportforbund sine nettsider:  https://www.nmfsport.no/motorsykkelsport/enduro/

 

Share via
Send this to a friend