Ekspertens beste råd for kjøp av brukt MC: - Sørg for å få fremlagt dokumentasjon på tilstand og service

Bjørn Richard Johansen
Det viktigste rådet ved kjøp av brukt motorsykkel er å be selger om å fremlegge både tilstandsrapport og en godt dokumentert servicehistorikk. Her er MC-ekspertens 5 beste tips, slik at du kan gjøre en trygg handel.

Enorm interesse for MC i år
Interessen for brukte motorsykler har aldri vært større enn i 2021. MC-forhandlere over hele landet rapporterer om en enorm interesse for både nye og brukte tohjulinger. Så stor er interessen, at forhandlerne til tider har problemer med å dekke etterspørselen.

Olaf OIstad i Norsk MC Forhandlerforening (NMCF).

Bruk forhandlerene som gode rådgivere
– Flere av våre forhandlere rapporterer at det i sesongen er mangel på brukte motorsykler i butikkene. Brukt motorsykkel er svært attraktivt, og stadig flere har sett fordelen med å handle av en faghandler som leverer vår tilstandsrapport med motorsykkelen, forteller Olaf Olstad i Norsk MC Forhandlerforening (NMCF) i en pressemelding.

– Utseendet på en motorsykkel lyver sjeldent. Ser den fin ut, så er den som regel fin også “innvendig” og har fått god behandling, sier Kåre Vaskinn ved MC Oslo.

Lytt til veteranen Kåre Vaskinn
MC-forhandler Kåre Vaskinn har solgt motorsykler i flere tiår, og MC Oslo AS er en av mange butikker som opplever den store interessen for brukte sykler. Han er tydelig når han skal gi råd til de som ønsker å kjøpe brukt:
– Hans råd er klart. Sørg for å få fremlagt dokumentasjon på tilstand og service.

Stadig flere kvinner kjøper motorsykkel i Norge.

Hva ser kundene etter når de ønsker å handle brukt MC?
– Førsteinntrykket betyr mye for de fleste kundene. I tillegg spør de raskt etter en tilstandsrapport og de vil se servicehistorikken. Begge deler er altså noe alle som kjøper brukt motorsykkel bør få fremlagt, sier Kåre Vaskinn.

Tilstandsrapport med 50 punkter
– I en tilstandsrapport går vi som NMCF-forhandler gjennom mer enn 50 punkter som berører den tekniske tilstanden på den brukte motorsykkelen. Vi er veldig grundig i denne jobben, ikke bare for kundens del, men også for vår egen del. Dersom vi slipper ut en sykkel hvor ting ikke er i orden, så er det jo vi som forhandler som må dekke den eventuelle mangelen om den skulle dukke opp i ettertid.

MC-mekaniker Jørgen Johnsen ved Harley-Davidson Oslo/Lazy Boyz er en av NMCF-mekanikerne som tar en grundig tilstandsrapport på motorsyklene før de legges ut for salg i butikken.

Motorsykkelen «sladrer»
– Det som kanskje ikke alle kunder er klare over, er at en motorsykkel «sladrer» lett. Med det så mener vi at dersom en MC ser hel og velholdt ut, så kan du regne med at det du ikke ser – det vil si motor, drivverket, etc – er i liknende forfatning. Er derimot motorsykkelen litt «lurvete», ripete og ikke i så strøken som du skulle ønske den burde være, så bør du være litt mer mistenksom overfor det du ikke ser, sier Vaskinn.

Eli Kari Gjengedal i TV2 på en flott Indian motorsykkel i Vrådal i forbindelse med værmeldingen fra strandkanten ved innsjøen Nisser sist uke.

Vet kundene hva de vil ha?
– Noen er mer opphengt i de ulike segmentene, merkene og modellene enn andre. Omtrent halvparten vet nøyaktig hvilket merke eller modell de er ute etter. Den andre halvparten er ikke ute etter noe spesielt, de ønsker bare å skaffe seg en god motorsykkel, sier han.
Kåre Vaskinn mener det er en ekstra trygghet for alle kunder av brukte motorsykler å handle brukt motorsykkel hos en forhandler, spesielt for den sistnevnte gruppen.

– Forhandleren har kunnskapen og kompetansen til å finne ut hvilken motorsykkel som passer ditt spesifikke behov. Selgerne kjører ofte mye motorsykkel og har bred generell MC-kunnskap, og det er viktig når du har lite referanser selv.


Hva bør folk tenke på ved kjøp av brukt motorsykkel?

– Det viktigste er å tenke på hvem du kjøper av. Som kunde hos en forhandler er du sikret god MC-spesifikk veiledning i de mange forskjellige valgene du må ta stilling til. Alle kunder har ulike behov, og det er vår jobb å finne den motorsykkelen som passer ditt spesielle behov.
– I tillegg er det alltid lurt å legge litt arbeid i å sjekke servicehistorikken. Her er vi som NMCF-forhandler veldig nøye. Brukte sykler uten god servicedokumentasjon «straffes» i verdivurderingen under takseringen. All erfaring tilsier at motorsyklene med god dokumentasjon er mest interessant for kundene, forklarer han.

Kåre Vaskinn gir denne sykkelen tommelen opp!

Faghandlerne er viktige garantister for MC-kunder
Kåre Vaskinn mener det er en betydelig fordel for kunden å handle hos faghandlere, som lager en tilstandsrapport på bruktsyklene som kommer inn til butikken. Det gir på sikt garantert lavest kostnad for kunden.

– Hvis du kjøper privat, så vet du egentlig lite om tilstanden på motorsykkelen. Hos oss blir alle innbyttesykler grundig gjennomgått, og får en tilstandsrapport som viser eventuelle feil og mangler. Det er en trygghet for kunden. Du vet hva du får. Vi har også en bruktgaranti som gjør at kunden kan komme tilbake dersom det skulle være en mangel det ikke har vært opplyst om.

– I tillegg tilbyr vi garanti på slitedeler og vi gjennomfører service på syklene dersom det er kjørt mer enn 50 % av kilometerstanden til neste service, sier Kåre Vaskinn.

En Honda her. Kåre Vaskinn liker Africa Twin. Her fra Losby Gods i fjor.

Hva kan du si om prissetting av brukte motorsykler?
– Mange tror det er finn.no bestemmer prisen på brukte motorsykler i Norge, men det stemmer ikke helt. En NMCF-forhandler har en annen måte å beregne pris på. Vi følger en avskrivingsmal når vi prissetter brukte motorsykler. Her er det flere parametere som spiller inn, hvor kilometerstand, servicehistorikk og generell tilstand teller mest. Ofte ser vi at kundene blir litt overrasket når de ser prisene på brukte sykler i butikken. På finn.no ligger det ofte sykler til salgs med urealistiske fantasipriser. Hos oss er det realistiske priser.

WIMA har gjort mye for å samle damer med interesse for MC i et godt nettverk. Her Anette Sundsbak (venstre) som er visepresident WIMA Norway og Eli Johanne Stene president til høyre.


Hva er forskjellene på å kjøpe privat og faghandler?

– Den største forskjellen er tryggheten du får som kunde med å velge en NMCF-forhandler. Vi går grundig til verks på alle brukte motorsykler som kommer inn til oss, slik at du som kunde skal vite hva du betaler for. Konsekvensene av å kjøpe en brukt motorsykkel uten tilstandsrapport kan fort bli store utgifter. En betydelig andel av de som kjøper brukt motorsykkel har liten MC-erfaring. Da er det vanskelig å vite hva man skal se etter. Kunden har en ekstra trygghet når motorsykkelen er blitt gjennomgått på et autorisert MC-verksted av mekanikere med nødvendig MC-kompetanse.

Vaskinn påpeker i tillegg at du som kunde alltid kan komme tilbake til en forhandler du har handlet brukt MC av, dersom det skulle oppstå problemer, om du trenger råd og veiledning eller om du ønsker å bytte inn din sykkel i et nytt objekt.

Pål Anders Ullevålseter til venstre sammen med Kåre Vaskinn.

Ekspertens 5 gode tips ved kjøp av brukt MC:

  1. Be alltid selger om å fremlegge en tilstandsrapport. Den skal være utført av et autorisert MC-verksted og avsløre den tekniske tilstanden på motorsykkelen.
  2. Godt dokumentert servicehistorikk må alltid fremlegges. Denne skal vise at motorsykkelen er vedlikeholdt og fulgt opp etter produsentens krav.
  3. Utseendet forteller ofte mye om hele motorsykkelens tilstand. Om den er ripete og «lurvete» behandlet, så er ofte det du ikke ser (motor, drivverk, etc) også dårlig behandlet.
  4. Sjekk alltid priser hos forhandlere før du eventuelt handler privat. Forhandlere har de mest realistiske prisene, regnet ut fra en avskrivingsmal MC-forhandlerne benytter.
  5. Se på hele regnestykket når du kjøper brukt MC. Slitte dekk, slitte drev og et svakt batteri kan virke som detaljer, men blir fort store utgifter.


Om NMCF:

• NMCF består av 32 MC-forhandlere over fra Harstad i nord til Kristiansand i sør.
• Hovedformålet for foreningen er å ivareta, utvikle og styrke bransjens felles interesser ved å trygge vilkårene for brukere og forhandlere.
• NMCF har utarbeidet en egen autorisasjon som skal styrke fagkompetansen, øke profesjonaliteten og gi bedre forutsigbarhet for forbrukeren.

Share via
Send this to a friend