Det koker i båtmarkedet. Reitwagen.no har spurt If om hva du bør tenke på når du forsikrer båten.

Bjørn Richard Johansen
I en tid hvor det koker i båtbransjen og Finn.no melder om rekorder på antall søk, er det naturlig å høre hva eksisterende og mulige båteiere bør tenke på når det gjelder båtforsikring. I 2020 hadde vi en økning på grunnstøtinger på 25 prosent i forhold til året før i Norge. Her får du noen tips med hensyn til forsikringen av din båt.


Atle C. Strøm er produktsjef for båtforsikring i If. Han har lang erfaring som båteier, og har blant annet jobbet både i båtbransjen og i Redningsselskapet før han kom til If.

Atle C. Strøm med ansvar for båtforsikring i If.

Båtlivet frister med en så flott kyst
Den erfarne båtmannen synes det er gledelig at så mange nordmenn nå ønsker å utforske hva båtlivet har å by på.

– Vi får håpe at gleden med båtlivet også vil være der når «normalen» etter hvert kommer tilbake, sier Atle C. Strøm med ansvar for båtforsikring i If til Reitwagen.no.

– Det finnes få land i verden som kan by på en mer spektakulær natur enn det vi har langs Norskekysten, forteller Atle C. Strøm. Men vår vakre kyst har som kjent en hel del skjær og grunner som relativt mange båteiere får nærkontakt med hvert år.


Økning i grunnstøtinger i 2020
I fjor hadde vi en økning i grunnstøtinger på 25 prosent i forhold til året før. Dette er skader som fort kan bli svært kostbare, og er av grunnene til at det er viktig å ha en god båtforsikring sier Strøm.

Polaris lanserer Bennington-båtene i Norge.

De vanlige dekningene:

Ansvarforsikring

Ansvarsforsikringen dekker erstatningskrav mot deg som eier, bruker eller fører av båten I tillegg får du rettshjelp som eier eller bruker av båten. Den kan passe deg som har en liten båt med lav verdi som du sjelden bruker.

Delkasko
Delkasko passer for deg som har en båt av litt høyere verdi, som vil ha dekning for tyveri, hærverk og brann.

Kasko
For å være dekket mot andre skader som kan skje på båttur, som grunnstøting, kantring, og kollisjon, trenger du kasko eller en såkalt toppforsikring..

Toppforsikring
Mange selskaper har en toppforsikring. I If kaller vi denne «Super» og den passer som regel best for deg som drar på båtferie og bruker mye av sommeren på sjøen. Denne dekker blant annet kostnader til opphold og hjemreise hvis båtturen skulle bli avbrutt. Du kan også ha rett til erstatning hvis båtferien må avlyses fordi båten ikke lenger er sjødyktig.

NorthMaster 535 Open som importeres av Kellox.

Motor og girskade forsikring
Et motorhavari kan fort bli svært kostbart. Mange velger derfor å ha med motor- og girskadeforsikring. Denne hjelper deg å unngå store, uforutsette verkstedutgifter i båtsesongen. Hos noen selskaper er denne inkludert i toppforsikringen. Hos oss kan du velge om du vil ha den med i enten kasko eller vår Super-forsikring.

Egenandel og forsikringssum
Det kan være lurt å sjekke hva du har som egenandel ved skade. Det er en enkel måte å justere hva du betaler i årlig premie. Husk også at du bør avstemme forsikringssummen ved jevne mellomrom. Er forsikringssummen for lav i forhold til verdien på båten er du underforsikret og vil komme uheldig ut hvis båten blir kondemnert eller stjålet. Er forsikringsverdien for høy er du overforsikret, og betaler mer i premie enn du strengt tatt trenger.

I tillegg er det lurt å sjekke hva som evt. kan gi reduksjon i enten forsikringspremie eller i egenandel når en skade eller annen hendelse har skjedd. I If gir vi eksempelvis en reduksjon i egenandel ved tyveri hvis båten er registrert i Småbåtregisteret, NOR eller i Securmark.

Noen aktuelle punkter litt avhengig av bruk kan være:
I hvilke områder er forsikringen gyldig, og i hvilke tidsperioder?
Hos oss i If gjelder båtforsikringen i hele Europa og i europeiske farvann inntil 200 nautiske mil ut fra grunnlinje. I tillegg gjelder forsikringen ved overfart til Svalbard, Island, Storbritannia, Madeira, Azorene og Kanariøyene. På Svalbard gjelder forsikringen kun sør for Isfjorden.

Hva hvis jeg leier ut båten? Gjelder forsikringen, og hvor lenge kan den leies ut?
– Her der det litt forskjellig praksis hos de ulike selskapene. I If kan du leie ut båten i opptil åtte uker, men det krever at du gir oss beskjed på forhånd, forteller Atle C. Strøm.

Er jolle og evt. motor til denne inkludert?
– Hos mange selskaper er dette inkludert i kasko forsikringen, men beløpsgrensene kan variere. I If har vi en grense på kr 50.000 for motor og jolle, sier Strøm.

Gleder seg til båtsesongen. Atle C. Strøm med ansvar for båtforsikring i If.

For seilbåter – hvordan er oppgjøret ved et mastehavari?
– Her er det forskjellig praksis – både med og uten aldersfradrag. I If har vi ingen aldersfradrag ved brudd på mast og bom. Dette gjelder også ved regatta, forteller Atle C. Strøm.

Hva med båtredning?
– Båtredning dekkes normalt ved kaskoforsikring. I If dekkes også kostnader til inspeksjon av båt etter grunnstøting, selv om ingen skade blir funnet, forklarer Atle C. Strøm.

En Coaster som også importeres av Kellox til Norge.


Gjelder forsikring selv om noen annen fører/bruker båten min?
– Hovedprinsippet er at forsikringen gjelder selv om andre fører båten, så lenge vedkommende har fått tillatelse av deg som båteier og forsikringstaker.


Atle Strøm er selv mye på sjøen, og deler gjerne noen tips og råd for en god båtsommer.

  • Bruk god tid på klargjøring av båt og utstyr
  • Planlegg turen/seilasen med oppdaterte kart.
  • Ta det med ro og ikke stress
  • Prøv å unngå «håper det går bra»-situasjoner, eksempelvis i havner/marinaer du ikke kjenner så godt. Hvis det ikke går bra kan det sette en støkk i både skipper og mannskapet – som ofte er familien. Det kan ta lang tid å glemme, og redusere lysten og gleden ved sjølivet.
  • Tilpass fart eller seilføring etter vind og vær, og ikke minst etter mannskapets ønsker (også firbente…). Det skaper trygghet og trivsel om bord.
  • Involvere flere om bord i navigasjon, sjøveisregler, føring av båten og annet som er nyttig for sikkerhet og læring. Spesielt viktig er utkikk. Det at flere ser og følger med øker sikkerheten, og ofte også trivselen om bord.

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend