Nå kommer de amerikanske bilskiltene. Fra 26. oktober får vi en ny skilttype i Norge.

Bjørn Richard Johansen
Dette har bilentusiastene jobbet for lenge. Nå får AMCAR-entusiaster oppfylt nok et ønske. – Dette er selvfølgelig en gladsak for alle som eier biler laget for kjennemerker i amerikansk størrelse, sier KNAs generalsekretær Børre Skiaker.

Amerikanske skilter fra 26. oktober
– Eiere av amerikanske biler i Norge har etterspurt amerikanske bilskilt lenge, og nå kommer de. Den nye skilttypen skal etter planen lanseres 26. oktober i år. Skiltene kan tildeles biler hvor det ellers ville vært behov for tilpasninger for å få montert stort kjennemerke, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (Kristelig folkeparti, KRF).

– Bilentusiastene har etterspurt det lenge, derfor foreslår vi nå å gjøre det mulig å bruke bilskilter med amerikansk størrelse i Norge, sa samferdselsminister Jon Georg Dale (FRP, Fremskrittspartiet) når han sendte forslaget på høring i sin tid som minister i 2019. Nå blir det slik med det som ble kommunisert fra Samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra departementet i går.

Det som Jon Georg Dale sendte ut på høring som samferdselsminister blir nå gjennomført i regi av Samferdselsminister Knut Arild Hareide etter en god høringsprosess. Foto: Tor Livius Midtbø Samferdselsdepartementet

Bil blir mer og mer kultur
– Dette er selvfølgelig en gladsak for alle som eier biler laget for kjennemerker i amerikansk størrelse, sier KNAs generalsekretær Børre Skiaker.

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA i rød jakke her under en omvisning på Tyrigrava som de eier sammen med NVK.

– Dette blir nok tema når bilentusiaster i Amcar og Norsk Veteranvognklubb (NVK) nå møter fremover, forteller Skiaker med et smil. Dette er en sak vi har jobbet med lenge. Vi ser at bilisme blir mer og mer kultur, samt assosieres med gode opplevelser. KNA og NVK eier blant annet Tyrigrava i Oppegård kommune som nå moderniseres som et kulturminne med fokus på motor og bilisme. KNA, har 31.000 medlemmer og NVK har 1.300 medlemmer.

1957 Chevrolet Bel Air, Foto: Scandinavian Stockphoto

30,3 cm x 15,3 cm
Amerikanske bilskiltene er på 30,3 cm x 15,3 cm, og bokstaver og tall plasseres på to rader. For å gjøre det enklere for bileiere legges det opp til at de kan sende bilder som dokumentasjon for å vise at bilen har behov for slike kjennemerker, i stedet for at de må møte opp med bilen for fremvisning. Statens vegvesen vil også lagerføre skiltene slik at små kjennemerker og kjennemerker med amerikansk størrelse kan tildeles ved registrering. Det vil fortsatt være krav om at gamle kjennemerkene er innlevert før nye sendes til kunde i postoppkrav eller leveres ut fra trafikkstasjonen.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Tor Livius Midtbø/SD.

Flere gode nyheter kommer fremover
– Dette er en ordentlig gladnyhet for eiere av amerikanske biler. Men bilentusiastene kan vente seg enda en god nyhet. Vi vil nå også åpne for å kunne kombinere personlige kjennemerker både med amerikanske kjennemerker og andre små kjennemerker. For å få dette på plass kreves imidlertid en del tekniske endringer og regelverksendringer. Forslag til endringer i regelverket antar vi å være klare for høring denne høsten, sier Hareide.

Foto fra Porsgrunn tirsdag 18. august hvor veteranbiler samles nede på brygga foran Rådhuset og skaper en flott utstilling og danner rammen for et flott treff blant entusiaster.

 

 

 

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend