Tips og råd om ATV. Viktig å velge rett dekk på ATV

Erlend Lønnum
Det er viktig å velge riktig type dekk til din ATV ut ifra bruksområde. De fleste nye ATV leveres med nye med allrounddekk, ofte tilpasset terreng. Spør din forhandler om gode råd.


Kontaktflaten på et ATV-dekk mot underlaget er på størrelse med en håndflate, og det er derfor viktig at dette griper best mulig og at dekkene er i god stand, skriver ATV Importørenes Forening (AIF).

Rett lufttrykk er helt avgjørende. Hva som er «rett», avhenger i sin tur av hvor du skal kjøre, se nedenfor.

Et dekk for bruk på løst underlag har større knaster som gir grep på løst underlag, høyere profil og større bredde for bedre flyteevne.

Hvor skal ATV-en brukes?
Et dekk med mye mønster er godt egnet på løsere underlag og utenfor vei. De høyere knastene gjør at gjørme, gress og leire slipper taket og dekket får ny gripeevne. Knastene tar tak i ujevnt underlag og har god fremkommelighet. På vei blir dekkene mindre stabile, og de har dårligere feste enn et dekk tilpasset veibruk. Det blir mindre kontaktflate og gummien er ofte hardere uten seiping. På vei slites dekkene raskere og har lavere stabilitet.

Et dekk for bruk å vei har lavere profil og mindre mønster for best grep på harde flater.

Veidekk
Et dekk for bruk å vei har lavere profil og mindre mønster for best grep på harde flater.

Knastedekk
Et dekk for bruk på løst underlag har større knaster som gir grep på løst underlag, høyere profil og større bredde for bedre flyteevne.


Lufttrykk

Dekktrykk påvirker alt fra drivstoffeffektivitet, rullemotstand og kjøreegenskaper til veigrep, bremsing og dekkslitasje.

Dekktrykket må avpasses etter hvor du skal bruke maskinen. På vei gir høyere dekktrykk lavere slitasje, bedre levetid og høyere stabilitet. Utenfor vei på løsere underlag vil lavere dekktrykk gi bedre feste og fremkommelighet og derfor bedre sikkerhet.

Dekktrykket kan endre seg raskt- særlig ved større temperaturendringer. Sjekk derfor dette regelmessig og husk å måle trykket på kalde dekk. Det finns enkle, gode dekktrykksmålere man kan ha i lommen.

Et anbefalt dekktrykk står i brukermanualen/ håndboken på ditt kjøretøy. Dette er tilpasset maskinens vekt, kjøreegenskaper og utstyr, skriver AIF på sin nettside. AIF er en interesseorganisasjon for de største ATV-importørene i Norge. Foreningens formål er å ivareta, utvikle og styrke bransjens felles interesser.

Share via
Send this to a friend