Tydal – Trøndelags snøscooterparadis med 160 km flotte snøscooterløyper

Bjørn Richard Johansen
Snøscooterparadiset i Trøndelag! Tydal kommune ligger helt øst i Trøndelag, med grense til Sverige og nord for Røros. Kommunen er uten tvil Midt-Norges snøscooterparadis. – Dette er et viktig tiltak for å bidra til å få ungdom til å flytte til kommunen. Med 160 km flotte snøscooterløyper har Tydal hatt en fantastisk god effekt for næringslivet og lokalsamfunnet, sier ordfører Jens Arne Kvello til Reitwagen.no.
Flott dag i flotte snøscooterløyper i Tydal.

Tydal er også en av Trøndelags populære hyttekommuner. I alt er det 1.600 hytter og 750 innbyggere i kommunen som har jobbet aktivt for å utvikle regulerte snøscooterløyper.

Populær SP-ordfører
– Det har skjedd i et godt samarbeid med grunneierforeningen, Tydal Snøscooterklubb og Tydal kommune, sier ordfører Jens Arne Kvello til Reitwagen.no. Han representerer Senterpartiet som har rent flertall i kommunestyret. Han roser også sambygdingen Erik Kirkvold som leder Snøscooterklubbenes Fellesråd i Norge, og som lenge var sentral i den lokale snøscooterklubben. Tydal Snøscooterklubb med 375 medlemmer, ledes nå av Erling Foss, jobber kontinuerlig med å utvikle og forbedre løypenettet i kommunen.

Ordfører Jens Arne Kvello, Sp, i Tydal kommune.

Viktig for å få ungdommen tilbake til Tydal
– Snøscooter løypenettet er en viktig del for å få ungdommen tilbake til Tydal. Det er mye fokus på den gode effekten det har på næring og turisme, men det jeg mener er det viktigste for oss som bor her er at det bidrar til å skape trivsel og bolyst, forteller Jens Arne Kvello til Reitwagen.no.

Erik Kirkvold (bildet) har gjort en kjempejobb for Tydal kommune, sier ordfører Jens Arne Kvello, Senterpartiet.

– Erik Kirkvold har gjort en kjempejobb for Tydal kommune, sier Jens Arne Kvello som er anerkjent og respektert i kommunen for sitt engasjement for å skape vekst i Tydal kommune. Kvello kjører selv snøscooter når han har tid og mulighet. I garasjen står en Lynx Commander 00 ACE turbo, 4 takter.

Væktarstua i Tydal.

Reiselivsnæringen med blant andre Patrusli gård, dagligvarehandelen med Coop og Joker og hotellet Væktarstua i Tydal er eksempler på aktører som nyter godt av at kommunen blir besøkt av mange som ønsker å kjøre snøscooter i løypene. Det er også tre snøscooterforhandlere i Tydal. Selbu og Tydal motorsenter AS selger Polaris snøscootere og ATV, Bil og Landbruk AS selger Lynx og Can-Am ATV og Tydal Bilelektro AS selger Ski-doo og TGB ATV.

Heidi Kvithammer, en elg som har satt seg solid fast etter et godt måltid i sin tid – og Erik Kirkvold i restauranten på Væktarstua.

– Selv om det har vært Covid-19 har vi hatt mye å gjøre her å Væktarstua, forteller Heidi Kvithammer som er en av driverne av Væktarstua.

Godt beskiltet løyper.

160 km flotte løyper
– Vi har snø langt ut på våren så vintersesongen her i Tydal byr på mange muligheter for å kjøre snøscooter langt ut i mai, om vi er heldige, sier Jens Arne Kvello. Vi har uten tvil vært innovative innen næringsutvikling knyttet til snøscootersatsingen, som vi ser veldig positive konsekvenser av. Næringslivet og lokalsamfunnet støtter solid opp om vår strategi gjennom godt samarbeid med snøscooterklubben og grunneierlaget, understreker Kvello.

– Vi har også et godt samarbeid og god dialog med reindriftsnæringen rundt snøscootersatsingen, sier ordfører Jens Arne Kvello.

Stor delegasjon fra snøscooternæringen besøker Tydal i helgen for å se og prøve snøscooterløypene.

Storbesøk i helgen
– Denne helgen har vi storbesøk i Tydal. En rekke representanter for Snøscooterinteressene er på besøk i kommunen for å se og kjøre de mange flotte løypene vi har utviklet, sier Erik Kirkvold som leder Snøscooterklubbenes Fellesråd, SKFR. Snøscooterklubbenes Fellesråd består i dag av 43 lokale snøscooterklubber fra Agder i Sør, til Troms og Finnmark i nord. Snøscooterklubbenes Fellesråd har som formål å være et kontaktnett og en informasjonskanal for snøscooterklubber som driver med turkjøring.


– Vi må bare berømme Tydal kommune for å ha laget så fantastiske løyper, sier Einar Grindvold som er styreleder for Snøscooterimportørenes Forening som er i Tydal i helgen.

– Jeg er helt enig med Grindvold, sier Jan Kristensen som er nyvalgt styremedlem i Trygg Trafikk og deltaker på turen i helgen. Han har lang bakgrunn fra Politiet og påpeker at de gjennom dagen har sett god og rolig kjøring i løypene.


Flott runde i løypene
– Vi startet ut etter frokost og kjørte opp til Nesjøen og videre utover mot Græsli hvor løypa for tiden stopper. På tur tilbake svingte vi innom Ås sentrum hvor vi handlet inn til en lunsjpause ved Rødalstjønna. På grunn av reinflytting er deler av løypenettet stengt så det ble ingen rundtur denne gang, men et meget skiftende vær skapet mer en nok variasjon på turen, forteller Geir Hanssen som driver kjøreskolen ABES Trafikkskole AS i Trondheim og Selbu. Han driver blant annet med snøscooteropplæring i Selbu.

Per Erik Myrmo utvikler “Myrmos plass” med en flott gapahuk.

– Det ble også et stopp på Myrmo plass, som er en ny gapahuk plass under utvikling av Tydal Snøscooterklubb. Her blir det ypperlig å gjøre stopp og varme seg mat og kaffe med mer i den flotte bålpannen som er utviklet i Tydal av Tydal Sveis & Mek. Per Erik Myrmo var selv tilstede med samboer, sønn og venner for å gjøre dugnad på plassen.

Geir Hanssen er en av midt-Norges mest anerkjente trafikklærere. Mange har lært å kjøre bil, motorsykkel og snøscooter av Hanssen og hans kollegaer i Trondheim og i Selbu.

– Vi håper løypa til nabokommunen Selbu er på plass til neste gang vi kommer. For 14 dager siden hadde vi en tur til nabokommunen Holtålen og hadde en helt magisk tur på Gauldalsløypa i finværet, avslutter den anerkjente kjøreskolelæreren Geir Hanssen.

Share via
Send this to a friend