Telemark – Perfekte svingete veier!

Bjørn Richard Johansen
Straand Hotel, som er et hotell i De Historiske hotel og spisesteder i Norge, satser målrettet på å bli Norges beste hotell for motorsykkel- og bilturister. Det er like moro å kjøre på disse tivoliveiene og oppleve naturen uavhengig om man kjører med bobil, moderne bil, elektrisk bil, veteranbil eller motorsykkel. Å legge turen til Vrådal og Straand Hotel er en perfekt kjøretur på svingete veier. Uansett hvor du kommer fra i Norge.

Fokus på gode kjøreopplevelser
Gjennom en målrettet satsning har Straand Hotel over de siste årene tatt posisjonen som Norges motorsykkel tur hotell. Norges største motorsykkeltreff «Straand-Treffet» som i år går av stabelen for tredje gang har stått sentralt i satsingen.

– Hotellet startet som en skysstasjon så det er vel egentlig helt naturlig at vi igjen har sett på veien som det sentrale i vår satsing på tur opplevelser, sier Lars Arne Straand og Katrine Straand som er 5. generasjon vertsfamilie på Straand Hotel. Det ble etablert som skysstasjon i 1864, for 156 år siden av tipp oldeforeldrene til Lars Arne, Kari og Olav Straand.

– I år planla hotellet også å lansere det første Straand-Bilweekend arrangementet 1.-3. mai i samarbeid med Vest-Telemark Motorhistoriske Klubb, Vest-Telemark AMCAR Klubb og Z-museum. Men så kom Corona- og Covid-19. Dermed måtte det flyttes til neste år. Det samme skjedde med Sjøormløpet. Det skulle arrangeres av Vest-Telemark Motorhistoriske klubb for 37. gang 3.-5. juli i år. Men også det har blitt flyttet til neste år, sier Lars Arne Straand.

Sesongåpning med over 80 motorsykler på parkeringsplassen
– Når Norge åpnet igjen etter Corona var det mange som benyttet muligheten å kjøre på tur. I Kristihimmelfartshelgen som falt på 21. mai når vi kunne åpne hotellet igjen hadde vi mange sykler på parkeringsplassen første kvelden. Pinsehelgen var elt fantastisk med over 80 motorsykler på parkeringsplassen, forteller Katrine Straand.

– Men neste år er vi tilbake igjen med det som skal bli Norges mest spennende Classic Car vårmønstring, forteller hun. Målet er at første helgen i mai skal bli en fast møtearena for klubber, forhandlere, bilentusiaster og hverdagsbilisten, hvor sesongen åpnes med en flott tur på veiene opp til Straand Hotel. Det er ca. 2-4 timers kjøretur med innlagt kaffestopp uansett om du kommer fra Sørlandet, store deler av det sentrale Østlandet og Innlandet.

– Sånn sett ligger vi perfekt til her i Vrådal i Kviteseid kommune i den nye fylkeskommunen Vestfold-Telemark, sier Lars Arne Straand og Katrine Straand. Vi planlegger å skape et spennende program med høyt faglig innhold i foredragene, flotte turer, gode matopplevelser og varierte overnattingsmuligheter på biltreffet. Vi ønsker å gi deltakerne på treffet økt innsikt, forståelse og glede, forteller han.

Sjøormløpet
For 37. gang skulle det vært arrangert. Men også det måtte gå ut som følge av Corona. Det er Vest-Telemark Motorhistoriske klubb som inviterer til det tradisjonsrike Sjøormløpet første helgen i juli hvert år. Neste år blir det i tett samarbeid med Straand Hotel. Starten blir i Seljord og årets løypetrasé går via Dalen med endestopp og målgang på Straand Hotel. – Dette er ledd i vår satsing å ta aktiv del av gode arrangementer for motorsyklisten eller som i dette tilfelle for de som kjører classic cars og veteranbiler, forteller Lars Arne Straand.

– Løypa er ca. 90 km lang. Vi har som mål å videreutvikle dette tradisjonsrike løpet til en weekendopplevelse med fokus på gode kjøreopplevelser, bilprat, gode opplevelser og godt sosialt samvær for store og små, sier Bjørn Arild Hagen i Vest-Telemark Motorhistoriske klubb.

– På Straand Hotel er vi stolte av våre lange tradisjoner og historie, forteller Johan S. Straand, 4. generasjon og eier av Straand Hotel. I 1917 kom den første bilen til hotellet etterfulgt av en lastebil i 1929. I 1931 søkte min bestefar, Johan Straand, om rutebilløyve for tre ruter som året etter ble starten på Straand Bilruter.

– Dette var en naturlig videreføring av det som startet som en skysstasjon, fra hest til bil og det var den yngre 3. generasjonen som videreutviklet dette videre, forteller Straand.

Perfekt for MC- og bilentusiaster
Perfekte veier. Svingete veier. Ikke for mye bakker. Flotte naturopplevelser. Sånn beskriver gjestene som besøker Straand Hotel veien opp til og rundt hotellet i Vest-Telemark.

– Gjestene som besøker oss med motorsykkel, sports- eller veteranbil har virkelig sett at vi nå satser på å tilby de ekstra service. Det sier Johan S. Straand og Lars Arne Straand som er henholdsvis eier og adm. direktør for Straand Hotel. De er fjerde og femte generasjon vertskap på hotellet.

Motor + natur = Gode kjøreopplevelser
– For 3 år siden startet offensiven mot MC-tur turisten og bilentusiast turisten. «Straand Treffet» 2018 samlet 400 deltakere, i 2019 kom det 1.500 besøkende på MC og i september 2020 forventer vi over 2.000 motorsyklister til Straand treffet i Vrådal, forteller Lars Arne Straand. I år vil smittevern bli sentral i planlegging og gjennomføring av arrangementet som skjer rett før senhøsten setter inn.

– Vi ser at de med godt kjøreutstyr, enten det har to eller fire hjul får gode turopplevelser ved å besøke oss, sier Lars Arne Straand med et smil. Straand-familien har selv en flott 1969 Cadillac DeVille Convertable, en 1938 Chevrolet lastebil, en 1941 Chevrolet personbil og en 1976 Toyota Crown som veteranbiler som Johan har fått satt i stand. Chevrolet-ene står utstilt på Z-museum i Treungen.

Ekstraservice
– Ut over å ha flotte veier tilbyr vi ekstra service til de som kommer med spesielle biler og MC. Vi tilbyr mulighet for å vaske bil eller MC, samt at gjestene får seg en ekstra kopp kaffe ved ankomst.

– Videre har vi fått utviklet gode kart som viser en rekke flotte veier i omgivelsene her i denne delen av fylket, så det er lett å velge flotte kjøreruter, forteller Katrine Straand. Og så spør vi aktivt gjestene om de har ideer til tilleggstjenester og service som vi bør tilby veteranbil gjester og MC-entusiaster som kommer innom på besøk. Hun gleder seg til å ta imot det hun håper blir flere hundre biler på Straand-Bilweekend første helgen i mai og Sjøormløpet i juli neste år. Synd vi ikke kunne få det til i år, men alle må akseptere smittevernregelverket, understreker hun.

– Vi er veldig glad for at Vest-Telemark Motorhistoriske klubb, Vest-Telemark AMCAR klubb og Z-museum er medarrangører, tilføyer Katrine Straand At vi har fått med oss Vest-Telemark Motorhistoriske klubb og Vest-Telemark AMCAR klubb i å utvikle arrangementene sammen med oss er vi veldig stolt over, sier Katrine Straand.

Gode bilopplevelser og fellesskap
– Fokus disse helgene blir bilhobbyen, gode kjøreopplevelser, kjøreglede og videreutvikling av sjåførkompetanse, forteller Bjørn Arild Hagen i Vest-Telemark Motorhistoriske klubb (VTMK) i en kommentar. Videre blir det god mat og mange gode samtaler over bilen, ved bilen eller i restauranten og baren. Også her blir nok bilen og kjøreopplevelser de viktigste temaene, sier han med et smil. Målet er å skape unike og spennende treff, for alle som legger turen innom Vrådal på disse arrangementene.

Program og informasjon vil bli lagt ut på www.straand.no, via Facebook-siden til hotellet. Videre på VTMK sine hjemmesider www.vtmk.no for mer informasjon om Sjøormløpet.

– Det viktige nå er at de som har en interesse for bil vet at dette er under planlegging og tar kontakt med oss om de har ideer til hvordan vi bør legge arrangementet opp. Videre ønsker vi at interessenter tar kontakt med oss for å spille inn ideer til program og opplegg for det første Straand Bilweekend 2021, sier Lars Arne Straand og Katrine Straand med et smil.

For kontakt og dialog om Straand Biltreff 2021: www.straand.no eller kontakt hotellet på telefon 35 06 90 00
For påmelding til Sjøormløpet neste år: Ta kontakt med Vest-Telemark Motorhistoriske klubb, via klubbens hjemmesider www.vtmk.no
For booking av hotell: www.straand.no eller kontakt hotellet på telefon 35 06 90 00

Se også online brosjyre fra Visit Telemark.

Fakta om De Historiske Hotel & Spisesteder
De Historiske Hotel & Spisesteder er en sammenslutning av særpregede hoteller, spisesteder, historiske hoteller og historiske skip. De Historiske er en unik medlemsorganisasjon i Norge, bestående av mange av landets mest sjarmerende hotell og spisesteder. Der er 87 medlemmer fra sør til nord, hvorav 22 spisesteder og 1 historisk skip inngår i gruppen, og de er spredt over hele landet. De fleste medlemmene er familie-eide generasjonsbedrifter med sterk lidenskap for hotell- og restaurantdrift. Alle medlemmene må kvalifisere seg gjennom en tydelig velutviklet kvalitetsstandard som spisestedene og hotellene har blitt evaluert etter i over 10 år. Fokus på godt vertskap, god mat basert på lokale råvarer og service-opplevelser har gitt De Historiske et kvalitetsstempel både nasjonalt og internasjonalt.

Fakta om Straand Treffet 2020
Av de 164.000 tunge motorsyklene som er registrert i Norge antar vi at de fleste er opptatt av gode kjøreopplevelser. Videre er det ca. 500.000 førerkort for motorsykkel i Norge hvor vi må anta at MC benyttes eller ønsker å bli benyttet med jevne mellomrom. De som kjører MC søker løpende informasjon om trafikksikkerhet, nyheter og god informasjon om motorsykler og kjøreopplevelser. På Straand Treffet i Vrådal får MC-tur entusiaster mulighet til å samles for å prøve mellom 80-100 ulike nye motorsykler over en helg – fra 18.-20. september 2020, hvor fokus er rettet mot trafikksikkerhet, gode kjøreopplevelser og hygge. I 2020 forventer vi opp mot 2.000 besøkende på Straand Treffet – og Straand-treffet blir dermed landets største treff.

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend