«Rømmerud & Sundby sitt populære MC-show»: MotoGP på norske skjermer. Lørdag er det ny VM-runde!

Bjørn Richard Johansen
Til helgen braker det løs i MotoGP-mesterskapet igjen. Denne gangen er det Portugal Grand Prix som overføres live på Vsport3 og Viaplay. Reitwagen.no slo av en prat med de norske MotoGP-stemmene Stein Rømmerud og Dag-Steinar Sundby som har mer enn 30 års kommentatorerfaring til sammen. De elsker ekstrajobben med å formidle MC-kjøringen inn i de 1000-hjem!
Stein Rømmerud (venstre) og Dag-Steinar Sundby.

MotoGP = Formel 1 for motorsykkel
Aldri har MC vært så populært i Norge som det er nå under COVID-19. Det er stor etterspørsel etter motorsykler over hele landet og stadig flere tar førerkort. Men også TV-program som fokuserer på motorsykkelsport er mer populært en noen sinne. MotoGP med “Rømmerud & Sundby” er mest populært av alle.

MotoGP er motorsykkelsportens svar på Formel 1. Her konkurrerer 20 førere på fem ulike merker. Fire kontinenter. 20 Grand Prix. Motorsyklene er rene prototyper på 1000 kubikk og opp mot 300 hestekrefter. Og under årets første VM-runde satte franskmannen Zarco ny toppfartsrekord med 362,4 km/t på sin Ducati.

Fra Valentino Rossi sin hjemmeside.

De mest kjente førerne er ni ganger verdensmester Valentino Rossi (Italia), og åtte ganger verdensmester Marc Marquez (Spania), og løpene kjøres på klassiske og velkjente racerbaner som Le Mans i Frankrike, Philip Island i Australia, Assen i Nederland, Jerez i Spania, Mugello i Italia og Catalunya i Spania.

I Syd-Europa er denne sporten minst like populær som Formel 1 og kan trekke opp mot 250.000 tilskuere på en løpshelg.

Alt ligger også tilgjengelig som streaming!

Viasport-kanalen Vsport3 og Viaplay
Her hjemme overføres alle løpene live på Viasport-kanalen Vsport3 og streamingtjenesten Viaplay, og de norske kommentatorene er Stein Rømmerud og Dag-Steinar Sundby.

Stein Rømmerud på jobb, foran Marc Marquez, under Catalunya Grand Prix i 2019.

Vårt kåret til «Årets kommentator» på Eurosport
Stein Rømmerud
har vært aktiv i det norske motorsykkelmiljøet i hele sitt liv, først som aktiv utøver i motocross og roadracing, med to andreplasser sammenlagt i Norgescupen og flere løpsseiere på 90-tallet som beste resultater.

Fine og enkle menyer på nett for valg av race du vil se på.

Men han er best kjent for de fleste i motorsykkelmiljøet som tidligere redaktør, spaltist og testfører i bladet Bike. I dag er han konserndirektør med ansvar for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen. NorgesGruppen ASA er Norges største handelshus med blant annet 1800 dagligvarebutikker, 900 utsalgssteder innen servicehandel og nærmere 40 000 medarbeidere tilknyttet virksomheten. Du kjenner de mest som eiere av Meny, Kiwi og Spar med mer.

Dag-Steinar Sundby (venstre) og Stein Rømmerud.

Stein Rømmerud har i tillegg vært instruktør på banekurs i inn- og utland i mer enn to tiår. Han begynte å kommentere roadracing-VM på Eurosport i 1999, nærmere bestemt Rio Grand Prix i 1999, og er derfor nå inne i sin 23. sesong som kommentator. De siste 11 årene for Viasat. For den rappkjefta eidsvollingen betyr det at han nå nærmer seg 2000 timer live TV-kommentering, og han ble ett år til og med kåret til «Årets kommentator» på Eurosport, uansett sportsgren.

– For meg har dette blitt både en svært givende hobby og en livslang passion, forklarer Stein Rømmerud. Jeg har etter hvert opparbeidet meg temmelig dyp og nerdete kompetanse innen MotoGP og de to supportklassene Moto2 og Moto3, og jeg gleder meg like mye til hver eneste løpshelg. Jeg håper at seerne merker at vi som sitter bak mikrofonen er like entusiastiske og digger sporten like mye som dem, forteller den tidligere hæroffiseren Stein Rømmerud med engasjement.

Stein Rømmerud (venstre) og Dag-Steinar Sundby.

I løpet av en sesong betyr det at radarparet Rømmerud og Sundby kommenterer 20 helger, der lørdagene består av kvalifiseringer i alle tre klasser, i alt seks kvaliker, og «Warm Up» og tre race på søndagene.

– Kunsten er å tolke det som skjer for seerne, uten at vi skravler i filler TV-bildene, forteller Stein Rømmerud. Vi skal skape spenning og dramaturgi, og forsøker etter beste evne å gjøre sendingene både interessante, underholdende og relevante både for «hard core MotoGP-fans» og nybegynnere som ikke kjenner sporten så godt ennå. Vi gjør grundige forberedelser, og har mange gode kilder internt i MotoGP-miljøet, i tillegg til at vi har zoom-intervjuer med utvalgte førere både torsdag, fredag og lørdag hver løpshelg. Det gir oss inngående innsikt og mange relevante nyheter som vi deler med seerne i løpet av racehelgene.

Dag-Steinar Sundby et kjent navn for alle med interesse for kontrollert fart på bane!

Dag-Steinar Sundby
Makker Dag-Steinar Sundby har mer enn ti sesongers erfaring som VM-kommentator han også, men har en mer omfattende erfaring som roadracingutøver i inn- og utland gjennom mange sesonger fra 1988 til 2003. Til det daglige jobber han i sitt eget selskap Sundby Motor & Events. I alt har han to NM-titler, med kongepokal og er i tillegg Nordisk mester. Han har også kjørt EM-løp på en rekke europeiske baner, og var aktiv i klassene 250 racer, 600 Supersport og Superbike og Moto AmericaDaytona og Wild Card i World Superbike. I tillegg til kommenteringen har han siden slutten av 90-tallet arrangert eksklusive banedager på europeiske baner, som Catalunya, Valencia, Mugello og Cartagena, blant annet i samarbeid med pitlanereporter Simon Crafar fra MotoGP-sirkuset.

Dag-Steinar Sundby i farta.

– Samarbeidet og vennskapet med Simon gir oss en unik innsikt og tilgang på informasjon, forteller Dag-Steinar Sundby.

– For min del er kommenteringen svært givende, forsetter Gjerdrummannen Sundby. Vi har fordelt rollene slik at det er Stein Rømmerud som vanligvis er hovedkommentator, mens min rolle er å være ekspertkommentator. Jeg gir tekniske analyser og svarer på spørsmål som vi stiller i løpet av sendinga. Men vi utfyller hverandre godt underveis, etter alle årene har vi to blitt svært godt samkjørte.

Dag-Steinar Sundby (venstre) og Stein Rømmerud i studio.

Studio på Økern i Oslo eller onsite
De fleste av racene kommenterer de to fra studio på Oslo Broadcast Center på Økern, men de har også kommentert live «onsite» på en rekke av de europeiske banene.

I løpet av en sesong er vi normalt på en til tre «onsite race», men i fjor satte dessverre pandemien en effektiv stopper for det, forteller Stein.

Lett tilgjengelig på nett.

– Vi har hatt mye moro på kommentatorturer til baner som Mugello, Catalunya, Jerez, Misano og Le Mans, flirer Dag-Steinar Sundby, som samtidig understreker at det er viktig å variere mellom studiokommentering og «live onsite» for å holde tettest mulig kontakt med MotoGP-miljøet.

Dag-Steinar Sundby (venstre) og Stein Rømmerud.

Veldig populært
Hvor mange seere de to har på en løpshelg er ikke offentlig tilgjengelig informasjon, men basert på den enorme interessen fra norske MotoGP-fans på sosiale medier, telefon og mail, tyder mye på at populariteten til den actionfylte sporten aldri har vært høyere her til lands.

– Vi møter alltid norske tilskuere når vi er på banene, forteller Stein Rømmerud, som også mener at kompetansenivået til de norske seerne er svært høyt. Vi får ofte veldig gode spørsmål og kommentarer fra seerne, og skulle vi slumpe til å overse noe viktig eller si noe som er direkte feil, vet vi at det umiddelbart kommer en «hyggelig korreks» fra våre faste seere, ler han.

– Det har blitt mange gode minner opp gjennom årene, som for eksempel da vi tok et glass sammen med hjernen bak Rossis VM-racer Furusawa eller tilbragte en hel ettermiddag med Moto2-stjernen Sam Lowes i Misano, som har vunnet de to første racene i den mellomste klassen hittil i år, forteller en engasjert Rømmerud.

Gutta ferdig med dagens show, onsite!

Når det gjelder utfallet av årets sesong synes de to det er vanskelig å spå noe om utfallet, men begge tror at årets sesong blir minst like jevn og spennende som den allerede legendariske 2020-sesongen.

– Det avhenger av når superstjernen Marc Marquez er tilbake etter langvarig skadeavbrekk, avslutter Dag-Steinar Sundby.

Slå på TV-en til lørdag. Da kan du igjen få med deg “Rømmerud & Sundby” kommentere en ny VM-runde!

Del denne artikkelen på sosiale medier

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Tumblr

Flere nyheter fra Reitwagen.no

Share via
Send this to a friend