Forventer ny MC-salgs rekord i år som i fjor: Fokus på Norgesferie kan gi eventyrlig MC-salg

Bjørn Richard Johansen
Alt tyder på at det går mot et nytt rekordår for MC-salget i Norge i 2020. Så langt i år er det solgt 4.147 store motorsykler pr. 21. juni. Det er en vekst på 253 flere solgte motorsykler, hele 6,5 prosent opp fra samme tid i fjor. Fjoråret, med et totalsalg på 6.161 motorsykler for hele året (opp fra 5.758 i 2018) var det beste salgsåret noensinne for motorsykkelbransjen i Norge.

Vekten nå i vår med Corona/Covid-19 kommer til tross for leveringsvansker fra MC-fabrikkene rundt om i verden og delvis stans i varehandelen under Corona/Covid-19 situasjonen som har rammet hele norsk næringsliv og mange andre typer kapitalvarer.

Steinar Sandbye er styreleder i MCF, Motorsykkelimportørenes Forening som tror det blir tidenes MC-salg i 2020. – Alt tyder på et rekordår for salget av motorsykler i Norge.


Til sammenligning ble det i første halvår i 2020 solgt 47.781 nye biler pr. 31. mai. En nedgang på – 24 prosent. Antall bruktimporterte biler var 3.907 i samme periode. En nedgang på – 41.3 prosent.

– Grunnene til at salget av motorsykler øker, er at mange ser at MC er perfekt for å frakte seg effektivt og miljøvennlig uten koronafare og dessuten det aller beste å bruke for opplevelser på Norgesferie, sier Steinar Sandbye som er styreleder i Motorsykkelimportørenes forening. De representerer alle store merkevarer som selges som motorsykler i Norge.

Terje Bredal er styreleder for Forhandlerforeningen av Motorsykler i Norge. – Utrolig hyggelig at det er så mange som har fokus på norgesferie og ønsker å kjøpe motorsykkel, sier Terje Bredall. Han driver en av landets største forhandlere som er Speed Motorsenter i Sandefjord.

– Dette skjer også til tross for at fabrikker og forhandlere har fått færre motorsykler til Norge som følge av produksjonsstans som en direkte følge av Covid-19 på de store fabrikkene i Tyskland, Italia, USA, Japan og andre land hvor produksjon foregår, sier Steinar Sandbye som er leder i Motorsykkelimportørenes forening, MCF.

– Fabrikkene er nå startet opp igjen. Så vår største utfordring har rett og slett vært å få nok motorsykler til Norge. En rekke av merkene som mangler sykler, får nå fraktet dette ekstraordinært inn til Norge for å klare å dekke etterspørselen etter MC-er, forteller Sandbye.

Motorsykkelimportørenes forening sitt arbeid fører til fordeler for de som kjører tohjuling i Norge. MCF organiserer de største importørene av motorsykkel, moped og scooter i Norge. Sammen med offentlig myndigheter, brukerorganisasjoner og andre premissleverandører arbeider MCF for å tilrettelegge en bedre hverdag for motorsyklisten.

Alf Graarud Motor er landets største motorsykkelforhandler. Daglig leder Lene Graarud er kjempefornøyd med årets sesong. Hun forventer å omsette motorsykler og utstyr i butikken i Sarpsborg og via nett for opp mot 120-millioner kroner i år.

Når Corona-effekten slo til, hadde MC-markedet hatt god fart i januar, februar og mars. I mars i år solgte bransjen hele 115 enheter over fjoråret, som var et rekordår. I april kom påske og Covid-19 effekt og det ble solgt 245 færre sykler enn i fjor. En kombinasjonseffekt av påsken og Corona, sier Steinar Sandbye i MCF.

– Nylig ble det lansert en åpen plattformløsning på nett for motorsykkelinformasjon i Norge. Reitwagen.no (www.raitwagen.no) har fått fødselshjelp fra MCF og SIF, Snøscooter Importørenes forening, for å bli lansert i Norge. Her er det lagt opp til samarbeid med ulike redaksjoner samt å produsere noe eget reportasjestoff. Videre skal man finne gode reiseruter og informasjon om gode turopplevelser på Reitwagen.no. Responsen har vært overveldende og målet er å bygge opp en åpen informasjonsplattform for alle med interesse for motorsykkel, ATV, snøscooter, vannscooter og classic cars/flotte biler i Norge, sier Steinar Sandbye i MCF.

MCF har sendt brev med oppfordring til å få til bedre løsninger nå i forbindelse med Corona og Covid-19 m.h.t. å sikre mer transport på motorsykkel og mindre i trange busser, trikker og tog. Videre ta mindre plass en biler.

– MCF tok også nylig initiativ til det vi mener er viktige bidrag til smittevern og miljøvennlig transporttiltak under koronakrisen i brev til byrådsleder Raymond Johansen. Her forslår man at Oslo kommune gjenåpner parkeringsplassene til motorsyklistene i sentrum for å avlaste kollektivsystemet i Oslo. Dette vil hva angår smittevern representere et vesentlig bidrag, siden hele denne gruppen i Oslo og Akershus teller ca. 60.000 mennesker, sier Steinar Sandbye i MCF. På landsbasis er det flere hundre tusen som har førerkort og motorsykkel som på tilsvarende måte kan bidra med smittevern ved å bruke motorsykkel når samfunnet nå går tilbake mot en normalsituasjon. De som kjører motorsykkel, vil kunne tas ut av et allerede presset kollektivsystem. Færre reisende gir lavere eksponering og redusert smittefare, sier Steinar Sandbye. MCF får solid støtte for forslaget ved at Norsk Motorcykkel Union, NMCU, med over 10.000 medlemmer og 17 fylkeslag stiller seg bak forslaget. NMCU er landets største motorsykkelorganisasjon.

Andre forslag i brevet til byrådsleder Raymond Johansen er (og som bør gjelder i andre byer og tettsteder i Norge):

  • At Oslo Kommune gjenoppretter fjernede parkeringsplasser for MC.
  • At kommunen i tillegg identifiserer nye plasser i tillegg til de gamle i og utenfor sentrum.
  • At noen av disse plassene tilpasses behovet for elektriske motorsykler og lading.
  • At MC-parkering gjøres gratis, alternativt tilpasses prisene for elbil.
  • At det legges tilrette for beboerparkering.
  • At Bymiljøetaten ikke bøtelegger tohjulinger.
  • At byens parkeringshus lar tohjulingene parkere gratis.
  • At kommunen ivaretar behovet for parkering av tohjulinger i nye utbyggingsprosjekter

 

For ytterligere informasjon og fotos:

Arve Lønnum, sekretær for Motorsykkelimportørenes forening MCF, mobil 901 18 900, e-post: al@adlo.no

Steinar Sandbye, styreleder i Motorsykkelimportørenes forening MCF (www.mcf.no), mobil 916 14 770

Flere nyheter og bakgrunn om motorsykkel, ATV (All-terrain vehicle), snøscooter, vannscooter og veteranbil i Norge kan du finne på www.reitwagen.no

Kort om Motorsykkelimportørenes forening, MCF:

MCF, Motorsykkelimportørenes arbeid fører til fordeler for de som kjører tohjuling i Norge. Foreningen organiserer de største importørene av motorsykkel, moped og scooter i Norge. Sammen med offentlig myndigheter, brukerorganisasjoner og andre premissleverandører arbeider MCF for å tilrettelegge en bedre hverdag for motorsyklisten. Foreningen er også medarrangør av MC–messen som arrangeres annet hvert år. Slagordet til foreningen er: MC-En sjelden kombinasjon av fornuft og glede. Importører av disse merkene er medlem: Aprilia, BMW, Daelim, Derbi, Ducati, Gilera, Honda, Husqvarna, Hyosung, Indian, Kawasaki, Keeway, KTM, Kymco, Moto Guzzi, MV Agusta, Peugeot, Piaggio, Rieju, Slingshot, SMC, Suzuki, SYM, TGB, Vespa, Indian og Yamaha. Mer om MCF på www.mcf.no

 

Share via
Send this to a friend